Ранкове засідання 2 вересня

Перше пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради шостого скликання засвідчило: напруга у парламенті не спала, а, навпаки, зростає. У сесійній залі —звичайна церемонія у день відкриття сесії: державний гімн у виконанні хору ім. Г. Верьовки, книга з Конституцією, у ложі уряду — прем’єр та інші високопосадовці. Але парламентарії у своїх виступах дуже емоційні та категоричні.

Під час ранкового засідання позиції фракцій висловили:

Відмовитися від інтриганства

В’ячеслав Кириленко, лідер «Нашої України—Народної самооборони» закликав до розгляду на засіданнях Верховної Ради лише принципових і ключових питань. «Ми закликаємо всіх відмовитися від тих питань, які так чи інакше пов’язані з інтриганством, політиканством чи друго-, третьорядними речами, сконцентруватися лише на головному. Безумовно, це питання російсько-грузинського збройного протистояння на Кавказі. Безумовно, це питання, яке потребує оцінки українського парламенту. Безумовно, бажано, щоб український парламент поглянув на цю проблему з консолідованої точки зору», — наголосив він. Політик не виключив, що будуть різні думки. Але закликав об’єднатися на позиції поваги до територіальної цілісності кожної країни: Грузії, Росії, України і будь-якої іншої держави, яка сповідує принципи міжнародного права. «Якщо консолідованого рішення не буде, то єдність має продемонструвати коаліція демократичних сил», — заявив він.

Поставити крапку в боротьбі за владні повноваження

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко не зупинявся на політичних питаннях, а закликав перейти до практичної роботи з ухвалення законопроектів, які вже давно підготовлені парламентськими комітетами.

БЮТ, за словами лідера фракції, наполягає одразу обрати заступників Голови Верховної Ради, проголосувати закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії, щоб вони були вагомим інструментом парламентського контролю.

«Ми також пропонуємо чітко унормувати вже сьогодні, привести у відповідність до Конституції закони про Кабінет Міністрів, Службу безпеки, Конституційний Суд. І на цьому на конституційному рівні поставити крапку в затяжній і безплідній боротьбі за владні повноваження. Є Конституція, її треба виконувати», — переконаний він.

Крім того, бютівці запропонували законодавчо вирішити проблеми вугледобувної галузі та шахтарів.

Зупинити процеси, які шкодять національним інтересам

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович констатував: ніколи раніше українські парламентарії не заходили до сесійної зали із думками про загрозу національній безпеці України та територіальній цілісності нашої держави.

«Хто так раптово змінив біг історії? В ім’я чого Україна за лічені дні перетворилася з цілковито безпечної держави на майже прифронтову? Сьогодні в цій залі ми повинні дати відповіді на ці запитання і зробити не лише це. Ми повинні прийняти постанову, яка зупинить процеси, що вже завдають національним інтересам непоправної шкоди», — наголосив він. Народні депутати, за його словами, мають продемонструвати українському народові, що Верховна Рада — це гарант миру і безпеки в Україні. «Те, що жодна інша вища владна інституція цим гарантом не може бути, громадяни України вже переконалися», — заявив Віктор Янукович.

Уберегти ЗС від небезпечних боєприпасів

Заступник голови фракції КПУ Валентин Матвєєв у своєму виступі привернув увагу до загрозливої ситуації у вітчизняних збройних силах, що продемонстрували недавні події у Лозовій на Харківщині, де знову вибухнули боєприпаси. «Події на військових складах у Новобогданівці, Артемівську, на Хмельниччині, а тепер і в Лозовій на Харківщині викликали велике занепокоєння населення всієї України. А після останніх подій у Лозовій ми всі пересвідчилися, що Міністерство оборони, МНС уже вкотре борються з наслідками своєї ж таки бездіяльності», — заявив комуніст.

Підтримати шахтарів та аграріїв

«Я ще раз переконався, що в кожного з нас своя правда, у кожного своя Україна. Що поділ країни триває, і кожен хоче цей поділ зафіксувати для себе, щоб зберегти собі електоральну підтримку», — заявив лідер фракції «Блок Литвина», зробивши висновок з виступів керівників фракцій та Голови Верховної Ради України. На його думку, країну вкотре, як це було в 2004 році, «розрізають по живому» — як у питаннях внутрішнього облаштування, так і в питаннях зовнішньої політики. Вже втретє за останній час соратники Президента не допустили до сесійної зали главу держави, який збирався виступити із зверненням до українського народу і до Верховної Ради України, звернув увагу колег Володимир Михайлович.

На його думку, треба, щоб Президент України виступив і сказав, що відбувається в країні, чому це відбувається, хто за це несе відповідальність, що потрібно робити далі і хто це повинен робити. І все це, наголосив лідер фракції «Блок Литвина», потрібно обговорити у Верховній Раді, написати разом законопроект про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики, прийняти його і починати діяти.

«Треба не думати, як нині сподобатися людям перед виборами, приймаючи винятково крапкові рішення, а виробити вже зараз підходи, на яких буде формуватися бюджет на 2009 рік. Питань немає — треба прийняти рішення стосовно шахтарів (хоча треба було робити це раніше). Але, приймаючи його, давайте скажемо: а хто вже «намилився» вкрасти вугільні підприємства, підписуючи з ними угоди про спільну діяльність?», — зауважив Володимир Литвин.

«Ви всі розумні люди, — звернувся Володимир Литвин до парламентаріїв. — Давайте разом об’єднуватися і приймати рішення!»

Зареєструвалися 446 депутатів. Хвилиною мовчання вони пом’янули свого колегу Михайла Сироту, котрий трагічно загинув 25 серпня на 53-му році життя. Перший бере слово глава парламенту Арсеній Яценюк. У його виступі одразу лунають тривожні нотки. «Мова повинна йти про підвищення довіри до українських політиків, а український парламент є лише відображенням суспільних процесів в Україні», —констатував Голова Верховної Ради. За його словами, роль парламенту не може зводитися до механічного прийняття законів. Адже його головна роль — у збереженні демократії, демократичних цінностей, у поступальному розвитку української держави та українського суспільства. (Виступ друкується в номері).

Потім депутати затвердили порядок денний пленарного засідання: першими було вирішено розглянути законопроекти з питань оцінки ситуації в Грузії, яких внесено різними фракціями більше десяти, опісля — проекти законів про підвищення престижності шахтарської праці та про внесення змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування щодо сплати страхових внесків гірничими підприємствами (проекти депутата-регіонала Віктора Турманова), потім — обрання першого заступника та заступника Голови Верховної Ради, а також розгляд законопроектів про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради та про внесення змін до законів про Конституційний Суд і Кабінет Міністрів.

На 12.30 з ініціативи «НУ—НС» було скликано раду парламентської коаліції, однак бютівці на це засідання не прийшли. За словами лідера фракції «НУ—НС» В’ячеслава Кириленка, на раді коаліції пропонували обговорити погоджену позицію щодо голосування з грузинського питання, а також про недопустимість голосування за законопроекти про зміни до законів про Конституційний Суд і Кабінет Міністрів. Фракція «НУ—НС» запропонувала переголосувати порядок денний, виключивши з нього ці законопроекти. Але відповіді від БЮТ не було.

На проанонсоване засідання ради коаліції прийшов і глава парламенту Арсеній Яценюк, однак, оскільки там була присутня лише одна фракція, він повернувся до сесійної зали продовжувати пленарне засідання.

Відповідь БЮТ пролунала під час обговорення низки проектів постанов щодо російсько-грузинського конфлікту. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко відкинув будь-які звинувачення на адресу фракції у розвалі коаліції. Однак, за його словами, бютівці вимагають вибачення перед лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко, котру представники секретаріату Президента нещодавно звинуватили у багатьох тяжких злочинах.

Внесені на розгляд парламенту різними політичними силами проекти постанов щодо подій у Грузії, Південній Осетії та Абхазії були абсолютно різні. Зокрема, проект від Партії регіонів у авторстві Олени Лукаш передбачав, щоб Верховна Рада висловила занепокоєння ситуацією, яка склалася на Кавказі внаслідок збройного протистояння між військовими підрозділами Російської Федерації та Грузією. У проекті заяви парламенту пропонувалося визнати, що політична підтримка дій керівництва Грузії з боку Президента України та заяви МЗС України фактично спровокували погіршення відносин з Росією. Автори проекту постанови пропонували розпочати політичні консультації щодо прийняття змін до Конституції України з метою визначення позаблокового статусу нашої держави та консультації з метою позбавлення керівників держави права приймати рішення та діяти всупереч волі українського народу.

Комуністи внесли проект постанови, якою взагалі передбачалося запропонувати Президенту України прийняти рішення про визнання республіки Південна Осетія та республіки Абхазія як незалежних держав та здійснити заходи, пов’язані зі встановленням дипломатичних та інших відносин із згаданими державами (проект Спірідона Кілінкарова та інших).

Проект заяви Верховної Ради з приводу російсько-грузинського конфлікту від «НУ—НС» в авторстві В. Кириленка, зокрема, засуджував збройний виступ Російської Федерації проти Грузії та наступне визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії, називаючи це «безумовним порушенням ключових норм міжнародного права і викликом усьому світові». У проекті заяви передбачалося підтримати незалежність і територіальну цілісність Грузії, а також йшлося про те, що передумовою міцного миру й стабільності на Кавказі має бути виведення російських військ з усієї території Грузії, заміна російського контингенту на миротворчі сили ООН, ОБСЄ, ЄС чи НАТО. Пропонувалося також Верховній Раді окремо висловити занепокоєння фактом використання бази російського Чорноморського флоту у Севастополі для виконання завдань, не сумісних зі статусом перебування Чорноморського флоту на території України.