Сергій Курінний з міста Дубно, який пройшов на місцевому ливарно-механічному заводі шлях від слюсаря до інженера-механіка, не залишив «ливарної» справи — працює керівником гуртка стендового моделювання на Дубенській станції юних техніків. Він разом зі своїми вихованцями захопився виготовленням макетів, що характеризують козацьку добу.

Коли Сергій Курінний десять років тому прийшов на станцію юних техніків, то відразу відмовився від стандартного моделювання. Хотів, як сам зізнається, чимось здивувати усіх, використавши набуті навички. Спробував виготовити макет козака, опісля вилив фігурку з олова — дуже гарно вийшло. А потім поділився своїм захопленням із вихованцями. Ті теж загорілись цією справою. Ось так один за одним почали з’являтися представники козацького війська.

А що ж то за військо без облаштунку? Тому гуртківці почали виливати з олова макети зброї — з’явилися в їхньому арсеналі навіть міні-гармати. І козацькі супротивники з’явилися — задля справжнього відображення поля бою.

Ще однією прихильністю Сергія Курінного та його вихованців до козацької доби стало виготовлення човнів. Цього разу дубенчани олов’яну виливанку замінили вирізуванням із дерева. Започаткувала ж цю колекцію козацька чайка. Продовжила турецька шебека. А нині — це вже не просто колекція, а справжній міні-флот, окрасою якого стали вітрильники.

— Наше завдання — не лише майстрування, — розповідає керівник гуртка, — а й вивчення історії. Адже, щоб виготовити, приміром, галеру, треба мати уявлення про неї. Для цього необхідно перечитати чимало книг.

Нині ж свої знання і таланти гуртківці Сергія Курінного спрямовують на ще одну національну ознаку — храми. Як колишні, козацькі, так і теперішні. Особливі старання тут вже проявили Олександр Савченко, Петро Мельничук, Віталій Свінтозельський, Андрій Березюк. Долучилася до справи також донька Сергія Курінного Наталя. Загалом вийшло цілісне храмове містечко.

— Чим далі продовжите історичну серію? — цікавимось у Сергія Курінного, на що він, не розкриваючи таємниці, жартує:

— Знаю точно, що від історичної тематики не відступимося. Недарма ж я — Курінний...

Олександра ЮРКОВА,Євген ЦИМБАЛЮК.

Рівненська область.