Наша газета вже писала про конфлікт, який виник з приводу будівництва гранітного кар’єру поблизу села Недайвода, що в Криворізькому районі на Дніпропетровщині.

В матеріалах «Заповідну територію сільради перетворюють на кар’єр» («Голос України» за 13 серпня ц. р.) і «За крок до вибуху» (за 27 серпня) йшлося про те, що селяни погрожують лягти під бульдозер, щоб не допустити відкриття кар’єру поруч з їхніми будинками. Вони стверджують, що вести розробки в цих місцях протизаконно, оскільки ділянка, де планують розмістити кар’єр, має заповідну та історичну цінність. Тут чимало рідкісних червонокнижних рослин, скіфські кургани, а під час Великої Вітчизняної загинули тисячі воїнів, багато яких дотепер не перепоховано.

Депутат Дніпропетровської обласної ради Юрій Придачий (на знімку) рішення облради «Про попереднє погодження надання ТОВ «Граніт Груп» земельної ділянки з метою користування надрами» намагається тепер оскаржити в суді. В його позовній заяві, зокрема, йдеться про те, що це рішення суперечить указу Президента України в зв’язку із належністю земельної ділянки ландшафтному заказникові загальнодержавного значення «Інгулецький степ». Юрій Придачий впевнений, що має історичну цінність територія, яку намагаються віддати під кар’єр. Раніше обласна рада виділила землі, зарезервувала їх для розширення меж «Інгулецького степу». Була й відповідна програма Дніпропетровської області.

«Кар’єр потрапляє тепер сюди. Будувати його, — вважає депутат облради, — потреби немає. У нас гранітних кар’єрів дуже багато. Немає необхідності нищити цю фауну, флору, занесену до Червоної книги, мальовничі місця —брати їх і руйнувати. Знаю, що мешканцям села пообіцяли, що зроблять асфальтну дорогу на кладовище. Звісно, соціальні питання турбують людей, особливо нині. Але ж не вихід — через це нищити заповідну зону...»

Фото автора.