Проблема іміджу країни, регіону, підприємства, бізнесмена чи політика нині є однією з гострих та актуальних не тільки в Україні, а й в інших державах світу.

Зважаючи на це, вже впродовж 11 років один із найбільших національних видавців «Український видавничий консорціум» на чолі з істориком Вадимом Болговим створює і видає серії іміджевих довідково-біографічних видань «Хто є хто» в різних сферах суспільного життя України. Найвідоміші з них є щорічні видання «Хто є хто» в регіонах України, «Новітня історія України», «Україна в ІІІ тисячолітті», «Міста та села України», «Україна аграрна», «Україна промислова», «Україна транспортна», «Україна туристична», «Банкіри України» тощо.

Мета цих видань — представити вітчизняній громадськості та світовій спільноті інтелектуальний і кадровий потенціал України, сприяти формуванню позитивної громадської думки про її розвиток за роки незалежності, допомагати національним виробникам у просуванні вітчизняної продукції на зарубіжні ринки, увічнити імена людей, які відіграють значну роль у житті української держави, зберегти для майбутніх поколінь пам’ять про складну історію становлення її незалежності.

Видавничі проекти здійснюються за підтримки секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, комітетів Верховної Ради України, народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Національної академії наук України, дипломатичних представництв зарубіжних країн, громадських організацій в Україні.

Нині консорціум працює з-понад 100 видавничими проектами, загальний тираж яких становитиме більше мільйона примірників. Одним із таких проектів, який побачить світ вже у травні 2009 року, є «Хто є хто. Україна політична». В цьому виданні передбачається показати інтелектуальний і кадровий потенціал політичної еліти України, місце та роль політичних партій, окремих політиків у розбудові української держави, розвитку демократії та парламентаризму.

Політичні зміни в українському суспільстві, внаслідок руйнації радянської політичної системи і відмови влади від комуністичної ідеології, зумовили поведінку та дії нової владної еліти, яка почала формуватися в умовах незалежної держави.

Політичний клас, правляча еліта представляє собою вищі соціальні прошарки, які володіють атрибутами впливу, зосередили у своїх руках реальну владу в основних сферах життєдіяльності держави. Це і депутатський корпус парламенту, і адміністративно-управлінська еліта, і еліта судової влади, і дипломатична еліта, і лідери політичних партій, громадських рухів, керівники аналітичних, політологічних центрів, фондів. Безумовно, до політичної еліти належать не тільки представники правлячого авангарду, а й верхівка опозиційних політичних сил (партій, рухів, інститутів громадянського суспільства, громадськості). Доцільно вважати елітарною складовою політичного олімпу представників політизованої інтелігенції — керівників і провідних співробітників ЗМІ, суспільствознавців академічної науки, керівників і професуру навчальних закладів, представників творчих спілок та організацій, які беруть активну участь у політичному житті. І хоч би як критично ми до неї ставилися: за роки незалежності за її участі українська держава відбулася в усіх формальних вимірах.

Проблема місця і ролі правлячої політичної еліти, політичного класу в становленні української державності останнім часом інтенсивно досліджується політичною наукою. Відбуваються «круглі столи», наукові конференції.

Хто ті люди, що нині мають безпосередню причетність до управління державою, за які заслуги український народ довірив їм керувати нею, з якої вони землі, хто їхні предки, де вони виросли, навчалися і працювали? Відповіді на ці запитання читач знайде в оновленому енциклопедичному виданні «Хто є хто. Україна політична».

Інформаційними партнерами проекту стали газети «Голос України», журнал «Віче».