Голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало провів презентацію «Білої книги «Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України». Видання, в якому зібрано та систематизовано аналітичні матеріали у сфері інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в незалежній Україні, було підготовлено комітетом на виконання рекомендацій парламентських слухань «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування».

Глава комітету В. Полохало під час презентації зауважив, що в Україні інтелектуальна власність практично не враховується ні в собівартості продукції, ні в балансовій вартості підприємств і становить менш як один відсоток їхньої вартості. Тоді як у країнах Європейського Союзу нематеріальні активи становлять сьогодні від 50 до 85 відсотків вартості майна підприємств. «За сімнадцять років незалежності Україна в середньому втрачала близько 2 мільярдів доларів США щомісячно внаслідок того, що об’єкти інтелектуальної власності значною мірою не ідентифіковані, не захищені охоронними документами, їх майнові права не оцінені, а творці і власник не визначені», — наголосив В. Полохало.

Першочерговим кроком у виправленні ситуації, на думку учасників презентації, є створення центрального органу виконавчої влади у сфері правової охорони інтелектуальної власності.

* * *

Народні депутати, члени Комітету в закордонних справах провели зустріч з делегацією Національних зборів Республіки Корея. Основну увагу було зосереджено на питаннях торговельно-економічної співпраці двох країн. У цій сфері, на думку першого заступника голови комітету Тараса Чорновола, Україна повинна приділяти більше уваги співпраці з азійськими країнами. Т. Чорновіл підкреслив, що для України може бути корисним досвід використання Кореєю суспільного принципу «Політична стабільність, патріотизм та чесність державних службовців — запорука процвітання держави».

Віце-спікер Національних зборів Республіки Корея Мун Хі Санг під час зустрічі зазначив, що подальша співпраця обох держав на якісно новому рівні «може відбутися в разі більшої уваги перших осіб держав до перспектив інноваційного, наукового, технічного та культурного обмінів».

Сторони домовились обопільно сприяти інтеграції етнічних громад. Корейська громада в Україні, за офіційною статистикою, налічує 30 тисяч осіб. Було висловлено зацікавленість українськими фахівцями протионкологічними медичними дослідженнями, які проводять корейські науковці разом із колегами в Сінгапурі та Тайвані, а також сподівання стосовно поглиблення співробітництва на міжпарламентському рівні.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.