«Поправ метелика й опусти букет, — тебе за ним не видно», — керує фотосесією чиясь мама. Обвішані відеотехнікою батьки стають навшпиньки, щоб увічнити хвилюючий момент. У школі — традиційна першовереснева лінійка. Крохіткам-дебютантам бажають не бентежитися, поважати вчителів і вчитися «тільки на відмінно». Батьки в кулуарах обговорюють дату перших зборів. «А що? Здав гроші — і вільний», — жартує чийсь тато з відеокамерою.

— Побори ці просто до смерті набридли! — скаржиться мама 7-річного Максима Світлана.

До школи на Троєщині вона привела хлопчика рік тому. Відтоді тут поставили металопластикові вікна, перефарбували стіни, щось купили, щось переобладнали. «Протягом тільки першого класу з нас «витягнули» не менш як тисячу гривень: то у фонд школи, то у фонд класу. А зробити ремонт у квартирі мені вже нема за що», — зітхає молода жінка.

Середня освіта нині коштує недешево. Приміром, місяць навчання в технічному ліцеї столичного політеху — 200 гривень. І це не межа.

У приватних навчальних закладах суми пожертвувань обчислюються вже в умовних одиницях. Приміром, за місяць навчання в гімназії «Гармонія» викладають 350 доларів. Щоправда, у приватників і витрати більші.

— Абсолютно всі підручники ми купуємо за свій кошт, — розповідає директор гімназії «Гармонія» Олена Чинок. — Та ще й не всі купити можемо. Приватні школи перебувають у дискримінованому становищі порівняно з державними.

Старшокласниця Аліна поглиблено вивчає іноземну мову в державній школі. Але й там навчання коштує грошей.

— Я не проти подарунків і внесків, адже ці гроші йдуть на ремонти і підручники, — каже мама Аліни. — Держава дає мало грошей на освіту, тому батьки повинні школі допомагати.

З необхідністю «допомогти» зазвичай стикаються вже на етапі зарахування дитини в перший клас. У багатьох державних навчальних закладах існує так званий «вступний внесок». А горезвісне тестування першокласників престижні школи використовують як привід відмовити в прийомі.

— Тестування моя дитина не пройшла, хоча чудово читає, рахує і фізіологічно, по-моєму, до школи готова, — розповідає мама 6-річного Єгора. — Після того, як я «допомогла школі матеріально», його прийняли без заперечень.

— Шок 1 вересня переживають і діти, і батьки, — каже Андрій Латишевич з освітньої компанії «Майстер клас». — До того ж не так фінансовий, як психологічний. Дітям дають надскладні завдання — приміром, розв’язати подумки задачку на три дії.

Офіційно екзаменувати малят заборонено. «Але якщо ви захочете оскаржити вердикт шкільних психологів і педагогів, вам навряд чи це вдасться. Офіційно йдеться не про тестування, а про обстеження майбутнього першокласника на предмет готовності до школи», —пояснює заступник директора Інституту педагогіки і психології Національного педуніверситету ім. Драгоманова Ірина Шапошнікова.

На знімку: День знань у столичному ліцеї № 171 «Лідер».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.