На цьому під час учорашньої Погоджувальної ради зійшлися керівники всіх політичних фракцій. Загалом, зі слів Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, до розгляду парламентаріїв підготовлено понад 300 законопроектів. Він виділив три основні блоки питань, на яких мають акцентувати увагу народні обранці. Перший — законопроекти, що підвищують престижність праці шахтаря, другий — ухвалення змін до бюджету, третій — фінансування АПК.

Лідер регіоналів Віктор Янукович наголосив, що в нашій країні існує внутрішньополітична криза, до якої додалася і зовнішня. Тому його фракція наполягає на ухваленні спільної заяви Верховної Ради щодо кавказького конфлікту. Водночас політик усвідомлює: спільну заяву ухвалити не вдасться. Тож наполягає на створенні ТСК, яка комплексно дослідила б цю тему. Він переконаний: парламент має ухвалити засади зовнішньої і внутрішньої політики.

Лідер КПУ Петро Симоненко також вважає, що народні депутати мають розглянути питання про ситуацію в Грузії і не поспішати зі вступом країни до НАТО. Комуністи наполягатимуть на створенні ТСК, яка б дослідила, як витрачаються державні кошти.

Лідер одноіменного блоку Володимир Литвин вважає: парламентаріям потрібна розмова з приводу того, що відбувається в країні. Він також наголошував на необхідності чітко визначити засади внутрішньої політики. Серед актуальних тем, на його переконання, проблема стосовно АПК.

Іван Кириленко наголошував на створенні спеціальної комісії, яка дала б країні узгоджене рішення щодо кавказького конфлікту. Крім того, фракція БЮТ вважає за потрібне визначитися із заступниками Голови Верховної Ради, пропонує розглянути тарифну сітку й обстоюватиме зміни до Закону про Кабінет Міністрів.

У розкладі сьогоднішнього засідання — законопроекти, котрі Президент визначив як невідкладні, — про амністію та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху (друге читання). Крім того, депутати планують розглянути зміни до деяких законів з питань оподаткування у період проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, до законів «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» і «Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів» (щодо підготовки проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу). А ще — законопроекти про підвищення престижності шахтарської праці та соціальний діалог в Україні. Після обіду народні обранці працюватимуть у комітетах.

Проект закону про асоціації органів місцевого самоврядування стоїть першим у завтрашньому розкладі. Після чого парламентарії розглянуть у другому читанні зміни до деяких законів (щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину із числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування) та законопроект про оздоровлення і відпочинок дітей. Крім того, парламент планує розглянути низку питань ратифікації, зокрема, Фінансової угоди (Україна — проект європейських доріг України) між Україною та Європейським інвестиційним банком, поправки до Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу, угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Соціалістичної Республіки В’єтнам про реадмісію громадян обох держав тощо.

О 16-й годині депутати також працюватимуть у комітетах і фракціях.

Зміни до державного бюджету України на 2008 рік Верховна Рада планує розглянути у четвер. У розкладі цього дня — низка законопроектів у другому читанні, серед них зміни до законів «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них», «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Про ветеринарну медицину», до деяких законів України щодо поводження з радіоактивними відходами, проекти законів про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами, про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. На розгляд парламентаріїв виноситься проект постанови про присудження у 2008 році премії Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. Народні депутати обговорять зміни до Закону «Про Митний тариф України» з пропозиціями Президента. Цього дня також звільнятимуть і обиратимуть суддів.

Сесійне засідання у п’ятницю розпочнеться із години запитань до уряду, після чого Кабінет Міністрів звітуватиме про виконання державного бюджету України за 2007 рік. Крім того, парламентарії обміняються думками стосовно змін до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо погашення боргів перед Пенсійним фондом, до деяких законів України (щодо стимулювання розвитку агропромислового комплексу в рамках вимог Світової організації торгівлі).

8—12 вересня народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.