Новий політичний сезон у парламенті розпочнеться в оновленій сесійній залі. Після проведеної влітку реконструкції змінилося не лише панно над трибуною президії, на якому відтепер зображено державні символи України — прапор та герб. Оновлено й систему голосування депутатів: народним обранцям доведеться натискати не лише на кнопки «за», «проти» чи «утримався», а й водночас на спеціальну сенсорну кнопку, яка реагує на дотик пальця. Цю загадкову кнопку придумано для того, щоб кожен парламентарій голосував особисто.

Заміна панно на головній стіні парламентської зали має політичний підтекст. За словами А. Яценюка, те, що було тут раніше — поділена навпіл жовто-синіми кольорами карта України, — немов ділило державу на дві частини. «А потім питаємо, чому точаться дискусії, чому немає єдності у країні, — зауважив Голова Верховної Ради. — Ініціатором та ідеологом новацій у сесійній залі був сам глава парламенту, але потім 90 відсотків членів регламентного комітету затвердили проект. «Ідея проста, чітка і зрозуміла: герб і прапор як основні і єдині символи української держави, як символи незалежної, унітарної і соборної України повинні бути присутні в парламентській залі», — пояснив А. Яценюк.

Зміна системи голосування відбулася передусім з однією метою: щоб кожен депутат голосував особисто.

У день відкриття третьої сесії Верховної Ради нову систему голосування ще не буде включено — необхідно завершити сертифікацію нового обладнання, на що знадобиться два-три тижні. Доти голосування в парламенті відбуватиметься за старою системою, тобто без сенсорної кнопки.

Під час оглядин сесійної зали журналістів найбільше цікавило, чи зможуть депутати «перехитрити» нову систему голосування і проголосувати кількома картками. Один кореспондент зумів водночас проголосувати двома руками на двох депутатських місцях. І хоча далеко не в кожного парламентарія такі довгі музичні пальці, як у журналіста, але Голова Верховної Ради одразу дав доручення розробникам системи перенести сенсорну кнопку далі від кнопок голосування «за», «проти» й «утримався», щоб кожен депутат зміг голосувати лише особисто, а не ще й «за того хлопця».

Під час реконструкції вдосконалено також і систему звуку в сесійній залі. Обговорювали й багато інших можливостей, зокрема, щоб сенсорна кнопка реагувала на відбитки пальців кожного депутата. Однак оскільки в Україні досі не ухвалено закон про біометричні дані, це зробити поки що нереально, до того ж можуть виникнути чергові політичні спекуляції.

Ще одна новація — біля головного входу до будинку Верховної Ради буде встановлено прапори кожної з 25 областей України, Києва та Севастополя, що символізуватиме унітарність української держави.

Запровадження нової системи голосування в сесійній залі стало в 451 тисячу гривень. Загалом реконструкцію в парламенті здійснено за рахунок коштів, зекономлених Головою Верховної Ради: у бюджеті було передбачено 3 мільйони гривень на чартерні авіарейси глави парламенту, тоді як А. Яценюк вирушав у робочі поїздки рейсовими літаками, в «економ-класі».