Покинутого у Могилеві-Подільському на Вінниччині хлопчика медики називають «енелошкою» (на знімку), а бажаючі усиновити дитину записуються в чергу. Немовля, якому не більше п’яти місяців від народження, залишили у дорогій колясці. У ній також були два набори памперсів, банка імпортного дитячого харчування і навіть чай...

— Майже одинадцята вечора була, коли я почула дитячий плач, — каже місцева жителька Любов Степанова. — Вийшла в коридор другого поверху, бачу — дитина лежить в колясці і плаче. А за дверима сусідньої квартири якесь свято. Подзвонила у двері, кажу: «Ви хіба не чуєте, дитина прокинулася і плаче». А вони здивовано: «То не наша дитина».

Будинок на проспекті Незалежності, 2, невеликий. Любов Григорівна обійшла всі квартири. Однак ніхто нічого не знав про малого. «Міліція приїхала дуже скоро, — продовжує жінка. — А відразу за нею й «швидка» допомога».

За словами співрозмовниці і її сусідів, які приєдналися до діалогу, дитинка була доглянута. Педіатр Евеліна Власова каже, що хлопчик проходить повне обстеження. «Слабо знає руки, — додає медсестра Людмила Прибуткова, що якраз чергувала в лікарні, коли привезли хлопчика. — Значить, більше часу лежав у колясці».

Малюк дуже спокійний. Коли я був у лікарні, він жодного разу не заплакав. Зате до всіх охоче йшов на руки. У хлопчика уважний погляд, розумненькі оченята.

— Мабуть, нема у нас такого працівника, який би не пропонував ім’я дитині, — каже Евеліна Власова. — Хтось каже, що добре було б назвати Русланом, хтось Богданом, Тарасом... Але поки що ми його ласкаво кличемо «енелошкою», бо невідомо звідки прилетів до нас.

Фото дитини можна побачити в усіх маршрутках міста над Дністром. Його зображення помістили також у магазинах, місцевих газетах. «До нього приходить найбільше відвідувачів, — кажуть медики. — Знали б ви, скільки вже є бажаючих усиновити дитину! В чергу записуються».

Під час нашої розмови хлопчика прийшла провідати ще одна сім’я. Розповіли, що їхній дитині приблизно стільки ж, як покинутому хлопчику. «Нашому Арсену шість місяців, — каже мати на ім’я Інна. — Хотіли б йому братика. Дивіться, як Арсен схожий на цього малюка, — показує фото на мобільному телефоні».

Медики тим часом висловлюють припущення, що, зрештою, мати дитини може повернутися за малюком. «Ну як таке диво можна покинути! Те, що хлопчик не з бідної сім’ї, очевидно. Може, батько пішов із сім’ї, а матері одній стало не під силу доглядати дитину, може, ще якісь обставини. Але з часом такі пристрасті влягаються, тоді гору бере здоровий глузд. Якщо так станеться у цьому разі, то, можливо, материнський інстинкт спрацює», — додає лікар-педіатр Евеліна Власова.

Фото автора.