Неабиякий резонанс викликало обговорення на останній сесії Ворошилівської районної ради в Донецьку питання програми із зарубіжної літератури для п’ятого класу. Однак чутки про те, нібито донецьким школярам заборонили читати «Гаррі Поттера», виявилися перебільшеними. «Все почалося із запиту депутата райради Олександра Адамова, — розповіла «Голосу України» голова ради Ніна Хохлова. — Річ у тому, що Міністерство освіти та науки рекомендувало на вибір два твори: або «Гаррі Поттер і філософський камінь» — дві години, а «Пеппі Довгапанчоха» — три години або навпаки. Рішення — за вчителем. Олександр Адамов пояснив, що він, як батько і як людина, занепокоєний, що твір, який більш, скажімо, настійливо рекомендують, — «Гаррі Поттер» — порушує психіку дітей».

Депутатський запит обговорили в педагогічних колективах і на колегії райвідділу освіти. «Директори шкіл вважають, що це не той твір, який варто вивчати п’ятикласнику в такому обсязі, — пояснила Ніна Хохлова, яка має 26-річний педагогічний стаж. — Після цього питання розглянули на депутатській комісії і винесли на сесію. На мій погляд, сесія, на якій були присутні керівники всіх навчальних закладів і райвідділу освіти, прийняла абсолютно нормальне рішення — рекомендувати вчителям обирати «Пеппі Довгапанчоху», а не «Гаррі Поттера». Тобто ми не коригуємо шкільну програму, це не наші повноваження. Депутатський корпус лише висловив таку думку. І керівники навчальних закладів підтримали її. Це рішення абсолютно демократичне, воно прийняте в рамках законодавства і в межах повноважень райради».

Педагоги і депутати говорили про те, що книга про хлопчика-чарівника є пропагандою окультних наук і що священики засуджують вивчення цього твору в школі. «Крім того, книга про чаклування, магію — це втручання до психічного здоров’я дітей, тому професійні педагоги повинні віддавати перевагу вивченню інших літературних творів, запропонованих програмою як альтернативні», — заявила депутат райради, директор навчально-виховного комплексу №1 Світлана Дроздова. Н. Хохлова в розмові з кореспондентом зізналася, що її насторожує підвищена агресивність сучасних школярів, яка є наслідком захоплення комп’ютерними іграми чи «кривавими» бойовиками. Тому вітає появу в порядку денному сесії такого незвичайного депутатського запиту. Водночас, каже моя співрозмовниця, вчителі літератури повинні знати «Гаррі Поттера» і бути готовими обговорювати книжку з дітьми.

Донецьк.