Ситуація з гральним бізнесом у Харкові — катастрофічна. Щорічно власники ігрових автоматів збагачуються на десятки мільйонів гривень. Усі ці гроші йдуть повз державну скарбницю.

Власники ігрових автоматів у Харківській області торік не заплатили в держбюджет жодної копійки податку на прибуток. Про це повідомив начальник Територіального управління Рахункової палати України у Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов. Він зазначив, що підприємства, котрі спеціалізуються на азартних іграх, вносять у бюджет суму, яка не перевищує вартості придбаних ними патентів. Крім того, не всі підприємці мають ліцензії на здійснення цього виду діяльності. Одна ліцензія надає право відкривати декілька філій, унаслідок чого держбюджет торік, за приблизними розрахунками, втратив близько 90 мільйонів гривень. Проконтролювати доходи підприємств, пов’язаних з азартними іграми, складно, оскільки немає чинного законодавства, яке належним чином регулювало б і контролювало цей бізнес. Відсутність закону про азартні ігри та єдиного контролюючого органу вигідно, за словами чиновників, насамперед тим політикам, які лобіюють цю сферу діяльності. У контролюючих органів навіть немає точних даних про кількість підприємств, що займаються ігровим бізнесом. Так, у Харківській області, за різним даними, їхня кількість коливається від 10 до 86.

С. Косінов заявив, що оскільки ліквідувати гральний бізнес в Україні нереально, він має бути винесений за межі міста, в депресивні райони, щоб податки від цього виду діяльності йшли на розвиток цих територій. Так чинять у багатьох країнах світу, коли бажають дотримати золотої середини: і гральний бізнес зберегти, і відсунути його якнайдалі від довірливих і наївних клієнтів.

Тим часом у Харкові ігрові заклади відкриваються мало не в дитячих садках. У мікрорайоні, в яких я мешкаю, на відстані декількох сотень метрів одна від одної розташовано три школи. Та ігрових залів на цій території разів у три більше. І розміщені вони так, що ні школяр, ні інший житель тутешніх будинків не може пройти, щоб не перечипитися за цього технічного грабіжника: у прибудовах до зупинок суспільного транспорту, у продуктових магазинах, у рюмочних, де народ напідпитку не дуже контролює свої дії, і навіть у спеціально куплених під цю справу розкішних приміщеннях. Вогні реклами цих закладів — найпомітніші.

Такий само стан речей у всьому місті. Не виняток навіть історична частина Харкова, де ігрові автомати розташовані просто біля станцій метро, поруч із вищими навчальними закладами, в найвелелюдніших місцях. І як тут не спокуситися й не випробувати долю. Тільки після гри чверть населення міста приходить до тями, розуміючи, що ігрова доля — все-таки лиходійка. Але ставки зроблено, і борги треба віддавати.

PS: Цікаво, що у програмному забезпеченні автоматів не передбачено коефіцієнт виграшу, внаслідок чого нерідко клієнтам ігрових салонів доводиться продавати квартири і машини, щоб розрахуватися з боргами. Водночас близько 25 відсотків українців регулярно відвідують ігрові салони.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.