Створити нову коаліцію буде неможливо

Фракція «Наша Україна—Народна самооборона» наполягатиме на першочерговому включенні до порядку денного першого засідання третьої сесії Верховної Ради України питання повені в західних регіонах України та військового конфлікту в Грузії і вносить до парламенту свій варіант проекту постанови Верховної Ради про оцінку російсько-грузинського конфлікту. Про це повідомив лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко під час відвідин постраждалих від повені сіл Західної України.

«Зараз треба змалювати реальну ситуацію і відреагувати на ті недоліки, які мають місце, оскільки не все йде гладко у процесі ліквідації наслідків стихії, — зауважив В. Кириленко. — Країни Європи, які свого часу постраждали від повені, одразу приймали комплекс загальнодержавних програм, що передбачають не лише будівництво дамб, а й функціонування електронної системи спостереження та оповіщення. Це має стати головним висновком на рівні керівництва країни — і Президента, і парламенту та уряду».

«Також ми не залишимо без реакції парламенту російсько-грузинський конфлікт, — наголосив політик, — оскільки на місці Грузії, враховуючи апетити Кремля, може опинитися будь-яка країна. Тому, безперечно, Верховна Рада повинна дати оцінку тим подіям, які відбулися в Грузії. Україна чітко стоїть на позиції територіальної цілісності Грузії. Спокій на території Грузії повинні забезпечувати миротворці з країн, які не мають політичних інтересів на Кавказі. Парламент має зробити серйозні висновки з подій навколо російсько-грузинського конфлікту, враховуючи всі небезпеки і ризики для національної безпеки і територіальної цілісності України».

Коментуючи можливість переформатування парламентської коаліції на наступній сесії Верховної Ради, лідер фракції «НУ—НС» заявив: «Незважаючи на дивну позицію наших партнерів по коаліції з приводу останніх зовнішньополітичних подій, все одно не бачу іншого формату коаліції. Я ніколи не був прихильником коаліції з Партією регіонів. Моя думка не змінилася й нині».

«Нова коаліція неможлива — це домінуюча точка зору всередині фракції «НУ—НС», — наголосив В. Кириленко. — Ніяких коаліцій з Партією регіонів «Наша Україна» створювати не збирається. Іншої коаліції, крім демократичної, ми як не бачили, так і не бачимо. У нас є претензії до наших партнерів по демократичній коаліції, зокрема, щодо відсутності чіткої позиції по російсько-грузинському конфлікту. Перед початком сесії ми скличемо раду коаліції і очі в очі обговоримо наші позиції по ключових зовнішньополітичних перспективах для країни. Якщо у зовнішній політиці розбіжностей з БЮТ у нас немає, отже, й особливих проблем всередині коаліції також немає, адже з інших питань ми можемо сперечатися, дискутувати, але, врешті-решт, прийти до спільного рішення. Коаліція з Партією регіонів «Нашу Україну» не цікавить. Не цікавить через багато причин, в тому числі і через останню позицію лідера ПР В. Януковича стосовно Грузії, Абхазії і Південної Осетії, адже вона прямо протилежна позиції нашої партії. Позиція Януковича спрямована на порушення територіальної цілісності Грузії, а отже, і на порушення цього принципу для інших країн. Така позиція є неприйнятна і для Європи загалом, і для України».

Водночас лідер фракції не заперечував, що «може виникнути складна ситуація». «Проте, якщо не буде порозуміння всередині коаліції, створити нову все одно буде неможливо», — переконаний він.

Варто накласти мораторій на «розбірки»

У перші дні третьої сесії необхідно ухвалити закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики. Невідкладно також треба прийняти зміни до держбюджету в частині точкового фінансування тих сфер і галузей, де це необхідно (наприклад, Харківський авіаційний завод). Про це заявив «Голосу України» лідер однойменного блоку Володимир Литвин.

Першочергового розгляду, за його словами, потребують і питання, які стосуються агропромислового комплексу, заробітної плати, а також детальне опрацювання на основі засад про зовнішню і внутрішню політику бюджету на 2009 рік. Крім того, парламенту необхідно прийняти рішення щодо проведення дочасних виборів сільських, селищних та міських голів. «А головне, на початку сесії має відбутися відверта й чесна розмова, до якої ми спонукаємо й закликаємо, з оцінкою того, що відбувається в Україні, чому це відбувається, хто повинен і хто несе за це відповідальність. І нарешті: що робити і хто має це робити. Думаю, це привнесло б спокій і передбачуваність суспільству», — зазначив лідер фракції.

«Ми підійшли до тієї критичної межі, коли кожен із політиків, який на перше місце ставить плани своєї політичної сили, має замислитися: а що ж буде на виході, що ми отримаємо в кінцевому результаті. Думаю, варто взяти мораторій на політичні «розбірки». Хоча це зі сфери бажаного, а не дійсного», — переконаний Володимир Литвин. Щодо коаліції, то, за його словами, питання полягає не у формальності її існування або неіснування. Питання в тому, наскільки працездатною і відповідальною є Верховна Рада.

Парламент має вийти на узгоджені рішення

Питання стосовно втручання України в збройний конфлікт на Кавказі на боці однієї з конфліктуючих сторін Партія регіонів виноситиме першим на засідання Верховної Ради. Про це «Голосу України» повідомив лідер регіоналів Віктор Янукович. «І парламентарії, і народ України мають знати: на яких підставах це відбувалося, хто надавав на це повноваження та до яких наслідків це призведе», — зазначив політичний лідер.

Водночас він переконаний, що єдиний законодавчий орган має з’ясувати: чи постачалася в зону конфлікту українська зброя і чи брали в цьому конфлікті участь громадяни нашої країни. «Ми вимагатимемо, щоб не тільки політичні сили, а й кожний депутат чітко визначився з цих питань. Дуже важливо, щоб український народ побачив «хто є хто». Ми вимагатимемо, щоб кожен парламентарій висловив свою точку зору з питання: потрібна Україні війна чи ні», — наголосив Віктор Янукович.

Він спрогнозував: на Верховну Раду чекають гострі й непрості дискусії, а сама третя сесія проходитиме складно, бо політичні сили займають різні позиції. «Але парламент має вийти на узгоджені рішення — іншого виходу у нас просто немає», — переконаний лідер регіоналів.

Непроста ситуація і з коаліцією. «Ми вважаємо, що де-факто коаліції немає. Де-юре вона ще є, тобто не прийнято формальне рішення про її майбутнє. На якому рівні буде це рішення — на рівні Конституційного Суду, на рівні парламенту чи на рівні членів коаліції — це вже не має великого значення. Це питання часу», — зазначив народний депутат.

Не виключив він, що його однопартійці порушуватимуть питання про відставку діючого уряду, тому що «робота уряду — неефективна, як неефективна й сама коаліція». Серед багатьох причин — відсутність єдності всередині коаліції і системного підходу до вирішення питань. Віктор Янукович також переконаний, що «випадкових людей» в уряді треба заміняти. «Україна — це велике господарство, це велика країна, і тому необхідно ефективніше займатися економікою, соціальною політикою», — додав він.