29 березня 2008 року в Дніпропетровську була створена Всеукраїнська громадська організація «Земля і Воля». Мабуть, це крик душі селян, соціальна необхідність, громадянський обов’язок кожного, суспільна потреба на фоні політичної імпотенції влади. Це відповідь найбільш активної частини нашого суспільства на безлад та розгардіяш чи відверте шахрайство і злодійкуватість окремих представників місцевої влади; це противага брутальному пихато-зухвалому великому бізнесу, бездіяльністі деяких правоохоронців, які стоять не на сторожі закону, а власної кишені. Ми стоїмо на порозі громадянської війни!

Риба гниє з голови, але ми принципово не киваємо на Київ та його політиків, які геть себе скомпрометували незалежно від партійного забарвлення. Ми хочемо і змінимо ситуацію на краще на рівні всіх областей України, районів, містечок та сіл. Нікому, навіть за великі гроші, не можна підміняти закон, робити з нього дишло в судах або взагалі ставити бізнесову бричку попереду територіального коня.

Нам не потрібна дешева виборча мішура, проституйована партійна любов за 20 чи 100 грн. професійних майдан-байтерів. Ми не працюємо ні на які партії, клани чи релігійні секти. Ми працюємо на конкретний результат конкретної територіальної громади! Нам потрібні однодумці, бійці, багнети, результати!

Переднім краєм в боротьбі стають приміські райони — як «золоте земельне кільце», де боротьба великого бізнесу за будівельні майданчики досягає апогею.

Земля, відсутність закону та опіки влади, кривдження селянина — це основні персонажі людської драми під назвою «Обезземелення».

Глобальне «перетасування» цінностей останніх років пов’язане не лише з економічними труднощами, а й з повним зламом тоталітарної системи та ідеологічних понять.

Народ не вибачає зрадників. Про це свідчать останні вибори до парламенту та доля тих, хто туди не потрапив або ледь втовпився. Можновладці втрачають свій авторитет, бо ігнорують процеси соціальної самоорганізації. Саме за нашою громадською організацією є потенціальна і діюча сила, яка не допустить свавілля і беззаконня та примусить відповідати псевдодуховних лідерів не за те, що віддається, а за те, що береться, а значить — за корупцію. Саме з нашого середовища мають вийти духовні лідери, наставники, ватажки.

Німецький канцлер Бісмарк сказав: «Дайте мені дві тисячі добрих учителів, і я вам за кілька років зроблю добру Німеччину!» Я кажу: «Дайте мені кілька тисяч справжніх українців, і ми зробимо справжню Україну».

Національна ідея буде тим духовним чинником, що стримуватиме кожного від нечесних вчинків, тим самим нація буде збережена від корумпованості, злодійства, мафіозності, злочинності. Національна ідея — це діяльно-творчий фермент, тому він згуртовує, об’єднує, збирає докупи, зцементовує в одне ціле націю.

Принцип «друзям — усе, ворогам — закон» ми будемо спростовувати.

Демократія — це не спокійне споглядання всіх державних інституцій, коли в аграрній, начебто цивілізованій і географічно європейській країні розпочате планомірне останнє пограбування найціннішого, що є в територіальних громад, — землі. Історія вже знає приклади, коли фінансовий зашморг та відверте закріпачення йшли пліч-о-пліч. Ми не хочемо бути банановою республікою чи бути відкинутими на рівень виробничих відносин не те що 1913-го, а навіть до 1861 року — до кріпацтва.

Земля

Це місце існування людських істот, це цілісний живий організм. Земля як об’єкт та засіб виробництва дедалі менше хвилює душі селян. Розпеченим залізом випікали основи селянського буття, обробіток та ставлення до землі. Відходять у минуле сімейні, хуторські й навіть колективні принципи господарювання. Та, мабуть, найголовнішою втратою землеробів стала втрата моральної ментальності до хліборобської святині — землі. Дике накопичення шалено диких коштів тіньового бізнесу призвело до його величезного надлишку і появи цілої армії підпільних і офіційних мультимільйонерів, яким позаздрив би навіть Олександр Іванович Корейко — персонаж Ільфа та Петрова.

Спочатку земельний ажіотаж з нерухомістю вирував виключно у великих містах, здебільшого мегаполісах, та нині він переріс у величезну хвилю земельного буму навколо всіх обласних центрів в Україні. «Земельне цунамі» зносить і руйнує всі землі сільськогосподарського призначення, фермерські господарства, паї соціальної сфери, навіть лісосмуги, болота та озера. Кількість АЗС і супермаркетів в передмісті перевищує кількість китайців на один квадратний метр у Пекіні.

Воля

Це демократичні права та свободи, які виборювали ще наші пращури — козаки, починаючи від Конституції Пилипа Орлика до Основного Закону України нині. Але там нічого не прописано стосовно економічної петлі, лихварства, рейдерства та неофеодалізму. Члени кожної територіальної громади повинні не просто знати свої права, а в повному обсязі користуватися демократичними свободами. Їх не можна ламати через коліно за безцінь чи силоміць зганяти з земель, як колись індіанців в США.

І в наш час і в цьому регіоні далеко не всі згодні стояти покірно в стійлі. Є не тільки ремствуючі, а й бажаючі згадати досвід українського Робін Гуда — Устима Кармелюка чи мрійника селянської республіки Нестора Махна.

Основною метою об’єднання є утворення нових дієвих моделей самоврядування, як вимога часу, та протидія рейдерству.

Факти «дерибану»

Держава не виконує своєї основної функції — захисту прав і свобод своїх громадян, забезпечення життєдіяльності та комфорту територіальних громад. Держава, бізнес, суспільство живуть відокремленим, розрізненим, антагоністичним життям. Настав час парадоксів, коли громадян треба захищати не від зовнішнього, а від основного внутрішнього ворога сьогодення — від самої держави, яскравим прикладом якої є корумпований держслужбовець в регіоні.

Навмисно заплутані закони, в яких розквітає закон джунглів, рейдерське захоплення землі й різні силові методи «прихватизації». Країною покотилася хвиля земельних війн. Прокурор Дніпропетровської області

В. В. Шуба проявив чітку принципову позицію щодо порушників закону. «Земля і Воля» разом із правоохоронними органами та ЗМІ вже отримала конкретні результати.

 Будівельний гіпермаркет «Епіцентр» скидав каналізацію у Фрунзенський зрошувальний канал. Маючи добовий обіг від 7 до 20 млн. грн., він був закритий до усунення недоліків. Колишній голова Дніпропетровської райдержадміністрації С. Г. Снісаренко примудрився за сім діб оформити відведення землі «Епіцентру».

 Заборона будівництва транзитного каналізаційного колектору МСК «Україна—Канада» (220 га, 1050 котеджів, бюджет проекту 650 млн. дол. США). Видача «лівих» документів місцевою владою, один із співзасновників побував у слідчому ізоляторі. Повторна атака та нав’язування прокладання колектору вже новим власником — «Приват» у 2008 році. Блокування протиправного проекту.

 Недопущення будівництва мотелю на території Підгороднянської міської лікарні, спроба продажу «своїм» підставним фірмам («Днепротехмет») медкорпусу та близько двох га землі. Є рішення дирекції Фонду «Україна-3000» (Катерина Чумаченко) про створення тут санаторію для вагітних та філіалу Інституту народної медицини. Проведено конкурс райрадою за зачиненими дверима. Готується протест.

 Припинення злочинної діяльності міського голови Підгородного (спроба отримання хабара 200 тис. дол.), відкриття кримінальних справ та розслідування діяльності в. о. голови Н. В. Самохіної, депутатів С. В. Надреги, М. П. Гайдука і т. д.

 Повернення територіальній громаді Підгородного двох ділянок по 1 га біля р. Кільчень (А. Г. Новак тощо).

 Повернення пасовищ мешканцям Новопетрівської селищної ради Магдалинівського району, в яких відбирала землю влада та вірменська община (навіть негромадяни України).

 Повернення пасовищ мешканцям Партизанської та Балівської сільських рад Дніпропетровського району (близько 100 га).

 Попередження захоплення близько 2000 га в селі Військовому Солонянського району під так званий гідропарк депутатами обласної ради.

 Порушення кримінальних справ проти працівників Підгороднянської міської ради за побиття квартальних прямо в приміщенні міської ради (А. Г. Герасименко).

 У фермера-орендатора Н. Н. Ситник прямо у відділі земельних ресурсів були вкрадені оригінали документів (відстояно захоплення, пролонгація договору на два роки).

 У фермера-орендатора Р. А. Голякова (проект «Дніпропетровська Січ-2012») на викрадені документи оформили фермерське господарство «Самара» — 100 га (судове забезпечення позову Дніпропетровським районним судом, голова В. В. Бровченко, суддя М. О. Макаров — контроль Верховного Суду).

 ФГ «Рось-2» — викрадено оригінали проекту та розпорядження (судове забезпечення позову Окружним адміністративним судом, голова О. В. Кононенко, суддя Н. В. Турлакова — контроль Верховного Суду).

 Грандіозний проект захоплення 3000 га під приводом розширення меж (очевидно 1000 га — «Алефу» і 2000 га — іншим «нужденним»), ідуть «домовленості» з депутатами всіх рівнів — надприбутки від будівництва котеджних мікрорайонів.

 Уперше в історії України було безоплатно (без хабарів) виділено перші сто земельних ділянок по 10 соток пільговим категоріям громадян: афганцям, чорнобильцям, сиротам, багатодітним, молодим спеціалістам!

Після зустрічі з Віктором Ющенком та Головою Верховного Суду Василем Онопенком взято під особистий контроль ситуацію, коли прямо в органах влади в Дніпропетровському районі крадуть оригінали документів. Жертвами шахрайства стали понад 100 пайовиків радгоспу «Нижньодніпровський», яким замість договорів оренди підсунули в нотаріаті договори купівлі-продажу (ТОВ «Континент»). ТОВ «Екотрейдінг» та «Вектра-Транзит» отримали дозвіл РДА , очевидно, заднім числом. ТОВ «Гільдія», «Стройград», «Міжгалузева промислова компанія», ПП «Метида» захоплюють цілі лісні масиви. ТОВ «Деміс-Агро» вводить в експлуатацію свинокомплекс за 50 м від населеного пункту. Безпрецедентний випадок крадіжки Р. В. Нестеренком 200 паїв селян Агрофірми «Наукова». Людей змушували укладати договори, в яких не вказували розмір, вартість земельної ділянки, її розташування, термін дії договору!? Нинішній в. о. голови РДА О. В. Шикуленко, напевно, теж має до цього безпосереднє відношення. Вельми зручною для зловживань є практика так званого електронного реєстру розпоряджень. У районі накладено «вето» на розпаювання фермерських земель. Проти Р. В. Нестеренка порушено кримінальні справи за статтями 364, 366 КК України (його нововведення — особиста охорона та прийом документів через приватні землевпорядні фірми).

Узагалі дуже «вигідною» є ситуація, коли більше 50 відсотків населених пунктів України не мають оформлених належних чином меж. Земля переходить до рук латифундистів.

Самоврядування

Основним джерелом влади є народ, народовладдя реалізується у формі державної влади і місцевого самоврядування. У демократичних країнах місцеве самоврядування є доповненням і противагою державної влади. В Україні ця ланка не має реального впливу. Приміські зони стали заручниками владної мафії.

В селі не має бути партій. Місцеву владу люди повинні вибирати особисто. І міський голова, і сільські депутати мають бути безпартійними. Не повинні вони ховатись за спини Ющенка, Тимошенко, Януковича чи Литвина. Все, що є на території сільської громади (школи, лікарні, дитсадки тощо), має їй належати і нею фінансуватися.

Самоврядування природне, воно взагалі притаманне українському суспільству. Воно має своє історичне коріння й починається з віче Київської Русі, з Конституції Пилипа Орлика.

Сильних людей, професіоналів, котрі уміють відстоювати свою думку, влада не любить.

Нині в керівництві всіх рівнів дедалі більше людей випадкових, призначених за принципом свояцтва, кумівства, земляцтва, а не за фаховими якостями, а останнім часом просто за певним тарифом (злі язики стверджують, що посада голови райдержадміністрації коштує від 200 тисяч до кількох мільйонів доларів, в залежності від географії району). Місцева влада в особі РДА виникла на руїнах райкомів партії, і вся ця аура лицемірства, підлабузництва і начальницької пихи продовжує витати над країною. І володарі цих крісел постійно думають, як зберегти свою владу, як збагатитися, використавши головний ресурс — земельний розпродаж за корупційними схемами. Коли не державні інтереси в пріоритеті, а власна нажива. Вже багато місяців народ не може заспокоїтись: мітинги, страйки, перекриття доріг, скарги і петиції Президенту. Люди зневірились і вимагають справедливості, бо в них забирають найдорогоцінніше — землю.

Це початок не заворушень, а громадянської війни!

Молодь

Ми критично ставимось до всіх обіцянок різних політичних сил щодо молоді, бо всі вони носять декларативний характер. У молодості людина долає кілька важливих етапів: одержує освіту, роботу, створює сім’ю, облаштовує власне житло. Тому ми висуваємо не декларативні гасла, а справжню підтримку молоді: «Земельний наділ кожній молодій сім’ї, молодому спеціалісту, новонародженому». Це дасть можливість вирішити дві проблеми: демографічну і фактичну допомогу, яка реально поставить сім’ю на ноги.

Серед молоді панує впевненість, що бажання і задоволення важливіші, ніж норми та умовності. Секс без обмежень стає таким само атрибутом свободи, як самовираження в моді чи одурманюючій музиці. Психологічна нестабільність є наслідком складнощів політичної, економічної і соціальної нестабільності. Соціальна реклама практично відсутня, як і пропагування здорового способу життя, споконвічних українських моральних цінностей.

В умовах початку громадянської війни, партійно-політичної кризи, колапсу економіки, поголовної корупції у владі Всеукраїнська громадська організація «Земля і Воля» оголошує:

1. Призов добровольців до лав «Землі і Волі».

2. Тотальну мобілізацію всіх патріотичних сил.

3. Створення єдиного національно-визвольного фронту України.

4. Безоплатну видачу землі (згідно з Конституцією України — ст. 47 та Земельним кодексом — ст.121) кожному громадянину України.

«Земля і Воля» бере на себе відповідальність за подальший розвиток подій у країні.

Закликаємо створювати загони самооборони в кожному населеному пункті. Вимагаємо люстрації всіх чиновників, громадського осуду і кримінального покарання винних, публікації в ЗМІ «чорних списків» суддів, чиновників, хабарників.

Суди не повинні бути судилищами над бідними та юридично безграмотними. Вимагаємо проведення показових судів, у тому числі й над суддями.

Категорично відмовляємось від засмальцьованих штучно нав’язаних країні обговорень та дебатів:

l яка чи скільки мов нам необхідні?

l вступати в НАТО чи в інший войовничий блок;

l хто перший і чому напав на той чи інший, наприклад кавказький, народ?

l хто більше і краще захищав Україну в Другій світовій війні?

Усе це має лише одну мету — роз’єднувати українську націю, провокувати міжусобицю, дезорієнтувати.

Бачимо Україну нейтрально-європейською ядерною державою з космічними військами, стратегічною авіацією, могутнім власним флотом. Українця бачимо не маленьким і затюканим, а заможним і свідомим, гордим з того, що він не кріпак і не раб.

Гнівно засуджуємо профашистські намагання окремих організацій та цілих олігархічних кланів, які нещадно експлуатують народ, сотнями тисяч гектарів скуповують наші землі, плюндрують наші споконвічні народні та сімейні традиції. Вони, як щури, ховаються по дорогих кублах і заявляють про свою непублічність та непричетність до процесів закріпачення, одурманення, розтління і роз’єднання нашого народу.

Після дератизації зовнішніх та дегельмінтизації внутрішніх паразитів суспільства тіло українського народу очиститься, свідомість стане яснішою, і всі ми врешті-решт зрозуміємо — наша сила в єдності!

Духовність, моральність, фізична досконалість — головні чинники нашої переможної ходи.

Хай вороги українського народу тремтять і знають, що землю і палаци вони не заберуть в офшорні зони, і все це залишиться нашим дітям та онукам. А в домовині кишень немає.

Ті, хто зміг оцінити наш потенціал та перспективи, звертайтесь: 52001, м. Підгородне, пров. 1-й Широкий 1А. Сайт WWW. zemlyaіvolya. org. ua E-maіl zemlyaіvolya@ukr. net zemlya_and_volya@meta. ua. Тел.(056) 712-90-55, 8-067-951-69-47.

З повагою голова ВГО «Земля і Воля»Костянтин ПИСАРЕВСЬКИЙ.