Після того, як керівництво України виявило політичну підтримку Грузії в конфлікті у Південній Осетії, не можна говорити про поліпшення відносин із Роcією. Про це заявив у Донецьку народний депутат Ігор Алексєєв (фракція КПУ).

Парламентарій переконаний: варто чекати серйозних змін цінової політики в постачанні енергоносіїв. «Крім того, часто політичні питання вирішуються економічними засобами, — додав депутат. — Нам, певне, варто чекати і удару по наших експортних галузях, які багато в чому орієнтовані на російський ринок збуту».

Народний депутат Микола Кравченко (фракція КПУ) навів приклад відмови Росії від імпорту сухого молока з України та припинення експорту коксівного вугілля: «Росія вже прийняла рішення про припинення постачання шести мільйонів тонн коксівного вугілля. Власними ресурсами ми можемо забезпечити приблизно 60 відсотків від потреби в коксівному вугіллі, решту завозили. Сьогодні Росія поставила завдання забезпечити в першу чергу своїх споживачів, внутрішній ринок, а потім працювати «на вихід». Ми залишаємося без коксу. Від цього потерпатимуть «Криворіжсталь», металургійні комбінати імені Ілліча та «Азовсталь», Алчевський меткомбінат. Враховуючи, що експортний потенціал України зосереджено головним чином у металургійному комплексі, на нас чекають серйозні наслідки».

На думку народного депутата, вже восени Москва може запровадити візовий режим для громадян України. Це означатиме, що близько двох мільйонів українців вже не зможуть вільно їздити на заробітки до Росії.

Донецьк.