Збирання ранніх зернових на Вінниччині хлібороби завершили з валовим показником 2,7 мільйона тонн. У 13 з 27 районів області намолочено по 100 тисяч тонн зерна. Раніше такою кількістю зібраного могли похвалитися в одному або двох районах. Найкраще вродили поля у господарствах Крижопільського району: тут на круг зібрано по 52,8 центнера ранніх зернових. Середньообласний показник урожайності (40 центнерів з гектара) перевершили майже у половині районів.

Головною складовою успіху хліборобів фахівці називають дотримання технологій під час вирощування. Тим часом проблемою для регіону залишається дефіцит зернозбиральної техніки.

«Ми звернулися до уряду з пропозицією надати дозвіл на ввезення техніки на пільгових умовах, адже митні збори настільки великі, що за них можна купити ще один комбайн, — зазначив начальник обласного управління сільського господарства Анатолій Павліченко. — Це загальнодержавна проблема».

Для зберігання такої значної кількості хліба не вистачає зерноскладів. Не вдається закласти на зберігання зерно для Аграрного фонду, бо ще не вибрали збіжжя попередніх років. У регіональний фонд колосових припасли до зернини.

Вінницька область.