На Запоріжжі прийнято програму розвитку російської мови

Відстоюючи право на функціонування російської мови в усіх сферах суспільно-політичного життя як регіональної, Запорізька обласна рада затвердила програму її розвитку на 2008—2012 роки. На фінансування програми передбачено витратити 980 тисяч гривень з обласного бюджету і 370 тисяч — з інших джерел.

Більшість заходів, про які йдеться у кошторисі, не викликають запитань. Це, зокрема, забезпечення навчальних закладів комп’ютерними програмами, проведення мовних олімпіад, професійних конкурсів серед освітян, науково-практичних конференцій, Пушкінських читань, щорічних свят слов’янської писемності й культури, міжнародного кінофестивалю «Бригантина», придбання художньої літератури, аудіо- та відеоматеріалів, розробка циклу лекцій про реалізацію в регіоні положень Європейської хартії регіональних мов або мов національних меншин. Водночас дивує намір депутатської більшості стосовно підготовки російськомовних документів для інформування населення про товари і послуги та про лікарські препарати, бо, коли про це не подбали самі виробники, українською мовою тут і не пахне. Ще один явний перебір — забезпечення додаткового часу для мовлення російською в регіональних телерадіокомпаніях. Бо навіть діти знають, що, крім передач державної телерадіокомпанії, українську можна почути хіба що в рекламних роликах, та й то далеко не в усіх.

Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

Чиновники змагатимуться у відкритості

Полтавська облдержадміністрація, серед інших, візьме участь у всеукраїнському конкурсі «Приязна адміністрація». Він проводиться з липня цього року по лютий 2009-го за ініціативи Головного управління державної служби України. Відповідну постанову прийняв уряд. Пройде конкурс у три етапи: організаційний, аудиту, підсумковий. Нині триває перший із них, під час якого учасники подають спеціальні анкети до Головдержслужби. Загалом суть конкурсу — визначити орган виконавчої влади, найвідкритіший для людей. Це і доступність послуг, і ефективність вирішення проблем тощо. Тут можна говорити починаючи від того, чи носять бейджики держслужбовці, й закінчуючи наявністю інтернет-сайтів і стендів.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.