Визнання Російською Федерацією незалежності Південної Осетії та Абхазії відбулося всупереч численним резолюціям Ради Безпеки ООН, в тому числі і № 1582 від 28 січня 2005 року та № 1808 від 25 квітня 2008 року, які визнають дотримання позицій всіх держав-членів, у тому числі і Російською Федерацією, принципів суверенітету, незалежності, територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів і необхідність визначення статусу Абхазії та Осетії в складі держави Грузія у чіткій відповідності з вищезгаданими принципами.

Даний конфлікт вже дуже давно і дуже далеко вийшов за межі «замороженого» і став не лише викликом глобальній безпеці, а вже спровокував негативні наслідки як для регіону, так і світу в цілому.

Вирішення даного «палаючого» конфлікту та визнання статусу відповідних територій повинно відбуватися виключно через механізми міжнародних інституцій, а саме — рішення Ради Безпеки ООН. Недотримання цього принципу, як сьогодні, так і в минулому, по інших «заморожених» конфліктах може розцінюватися як спроби зміни світового порядку.

На даному етапі всі міжнародні інституції, як-то ООН, ОБСЄ, Рада Європи, ЄС, «велика вісімка» та інші, повинні відновити діалог між усіма сторонами, причетними до цього конфлікту, та вжити заходів щодо негайного припинення протистояння й забезпечення територіальної цілісності Грузії.

Український парламент не може бути осторонь цих процесів, тому відповідальні політичні сили повинні прийняти консолідоване рішення з даного питання.

Верховна Рада України,прес-секретар Голови Верховної Ради України.