Так заступник глави секретаріату Президента та його представник у Конституційному Суді Марина Ставнійчук прокоментувала позицію глави держави у справі про тлумачення термінів «коаліція депутатських фракцій» і «припинення діяльності коаліції депутатських фракцій», яка розглядається в КС.

За її словами, Президент виходить із того, що коаліція депутатських фракцій формується за результатами виборів, формується саме фракціями як основними суб’єктами цього процесу, а до складу коаліції повинна входити більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради.

Як сказала М. Ставнійчук, Президент звертає увагу також на те, що парламент, не зважаючи на вимогу Конституції та низку рішень Конституційного Суду, досі не затвердив законом Регламент Верховної Ради, в якому мають бути вирішені, серед іншого, питання організації діяльності коаліції і припинення діяльності коаліції. Ця позиція Президента була засвідчена в Конституційному Суді, і вона повною мірою відповідає позиції народних депутатів — представників чинної коаліції.

«Стосовно закидів про те, що позиція Президента України збігається з позицією Партії регіонів, — я їх відкидаю абсолютно. У Конституційному Суді було наголошено, що до складу коаліції повинна входити більшість народних депутатів від конституційного складу, і лише в цьому практично збіглася позиція Партії регіонів і Президента, але потрібно зауважити, що це чітка вимога частини шостої ст. 85 Конституції України», — наводить прес-служба Президента слова М. Ставнійчук.

У цілому ж, коментуючи позицію глави держави в цьому конституційному провадженні, М. Ставнійчук підкреслила, що Президент зацікавлений у наявності працюючого, повноважного парламенту. При цьому вона нагадала, що саме Президент доклав величезних зусиль для того, щоб у Верховній Раді було сформовано демократичну коаліцію.