Офіційна реакція української влади на події, які відбуваються на Кавказі, є послідовною в своїй необ’єктивності. Країна дедалі більше втрачає можливість бути третьою стороною в конфлікті, її посилено втягують у нього на користь однієї зі сторін. Таку точку зору на вчорашній прес-конференції висловив лідер блоку свого імені народний депутат Володимир Литвин.

Цей процес, за його словами, активно розвивають і поглиблюють політичні партії, не враховуючи при цьому внутрішній стан українського суспільства і завдання консолідації країни. «Те, що відбувається, нагадує 2004 рік, коли намагалися розколоти країну в боротьбі за виборців. Сьогодні в країні йде боротьба не за міжнародне право, а за те, як розрізати країну по живому і гарантувати собі прогнозовану кількість голосів на наступних виборах», — наголосив Володимир Литвин.

Накликати на країну біду можуть і прогнози щодо можливого розвитку подальших подій: мовляв, «Україна може бути наступною». Це абсолютно не відповідає нинішньому станові країни і суспільства, але в такий спосіб відбувається цілеспрямоване намагання втягти Україну в конфлікт, щоб вона виступала в ролі подразника для однієї зі сторін протистояння. Це абсолютно неприпустимо і неприйнятно, переконаний Володимир Литвин. До того ж, на думку політика, офіційна Україна мала змогу висловити свою позицію щодо суверенітету тієї чи іншої країни ще тоді, коли про свою незалежність заявило Косово. «Розуміючи проблеми свого внутрішнього життя, ми мали б рішуче виступити проти такого прецеденту. Натомість українська влада відреагувала на цей крок мляво, відсторонено й інертно», — наголосив він.

Центр ваги в міжнародній політиці після закінчення холодної війни змістився до одного центру, який узяв на себе місію визначати засади демократії. «Якщо одна людина диктує правила життя, це далеко не завжди відбиває настрої й потреби усієї спільноти. Сьогодні ми мусимо констатувати: змінилися відносини між Заходом і Сходом, і конфлікт розпочався саме між ними. Цілком очевидно, що лише позитивний діалог, відмова від будь-якої ставки на силове розв’язання конфлікту можуть дати результат», — упевнений політик.

Нині одним із можливих способів розв’язання конфлікту, на думку Володимира Литвина, може стати «нульовий варіант». Тобто, країни, які визнали незалежність Косова, відкличуть свої підписи, а відтак і Росія перегляне свою позицію щодо Абхазії та Осетії. Наступним кроком стало б напрацювання нових засад, оскільки не можна апелювати до міжнародного права, яке знівельовано. «Це ідеальне розв’язання проблеми», — впевнений народний депутат.

А для того, щоб припинити розкол усередині нашої країни, на переконання політика, необхідно насамперед заборонити подвійне громадянство та виключити будь-яку можливість проведення будь-яких ініціатив щодо референдумів з питанням про територію країни. А ще — рішуче, в корені, перепиняти найменшу спробу постановки такого питання на розгляд будь-якого органу місцевої влади.

Відповідаючи на запитання щодо розгляду Конституційним Судом питання про легітимність коаліції, Володимир Литвин зауважив, що будь-яке рішення КС не вирішить питання по суті. Оскільки воно вже зараз поставлено під сумнів різними політичними силами.

Доцільніше, на його думку, було б на початку наступної сесії оголосити, що коаліції не існує, і відвести три дні на формування політичними силами нової коаліції. З тим, щоб кожна «коаліційно утворююча сила» запропонувала свій варіант існування більшості, але не на принципах розподілу посад, а на принципах бачення кроків розвитку держави.

Крім того, Володимир Литвин висловився проти дострокових виборів, тим більше, що переважна більшість громадян вважає: вибори нічого не змінять.

Утім, імовірність дострокових виборів існує, але за умови, що буде досягнуто домовленості між Партією регіонів і Блоком Юлії Тимошенко про внесення змін до Конституції.

«Для забезпечення реалізації цих змін потрібно, щоб ще раз на виборах одна й друга сторони довели, яка з них має найбільшу підтримку», — сказав народний депутат, зауваживши, що цей сценарій сьогодні проробляється як запасний.