Завтра на аеродромі 831-ї Галацької орденів Червоного Прапора і Кутузова ІІІ ступеня бригади тактичної авіації відбудеться день відкритих дверей. А напередодні її льотчики на чолі з командиром частини полковником Юрієм Володимировичем Кришталем пролетіли в небі над Хрещатиком, беручи участь у авіаційній складовій військового параду з нагоди 17-ї річниці Дня незалежності України.

А родовід уславленої бойової частини йде від листопада грізного 1941 року, коли був створений 831-й винищувальний авіаційний полк.

Тоді тьмяніло від вибухів небо і стугоніла земля, понівечена гусеницями ворожих танків. 11 листопада 1941 року розпочалося комплектування частини особовим складом та технікою у місті Красноводську. 27 листопада 1941-го його було завершено, і з 8 січня 1942 року, увійшовши до складу 4-ї змішаної авіаційної дивізії 4-ї Ударної армії, особовий склад розпочав бойові вильоти на Калінінському фронті.

За перші два місяці бойових дій пілотами було виконано 123 бойових вильоти, з них 13 нічних, проведено 13 повітряних боїв, збито 8 літаків противника, штурмовими діями знищено 22 автомашини, 112 возів, два паровози та іншу техніку. І це було тільки початком виснажливої, встеленої могилами однополчан, дороги до Великої Перемоги. Попереду були Південно-Західний та 3-й Український фронти, бої на Харківському напрямку, участь у Сталінградській битві. Пройшовши важкий бойовий шлях від Волги до України і Молдавії, полк брав участь у визволенні від фашистської навали Болгарії, Югославії, Румунії, Угорщини та Австрії. За роки Великої Вітчизняної війни було здійснено 9960 бойових вильотів, проведено 531 повітряний бій, збито 417 літаків та знищено багато техніки і живої сили ворога.

Наводячи цю статистику бойової діяльності, неможливо не зупинитися на прикладах героїзму особового складу. Ось тільки деякі з них. Підполковник В. Смєшков здійснив 164 бойових вильоти вдень та 22 вночі, провів 45 повітряних боїв, збив особисто 9 і в складі групи 3 літаки противника. Нагороджений орденами Леніна та Олександра Невського, трьома орденами Червоного Прапора, югославським орденом «Партизанська Зірка», медаллю «За бойові заслуги». Герой Радянського Союзу капітан І. Павловський провів 379 бойових вильотів, брав участь у 97 повітряних боях, збив особисто 20 і в складі групи 10 літаків противника. Нагороджений трьома орденами Леніна, орденами Червоного Прапора, Червоної Зірки, Вітчизняної війни та югославським орденом «Партизанська Зірка». Герой Радянського Союзу капітан А. Фролов здійснив 435 бойових вильотів, із них 204 — повітряна розвідка, брав участь у 60 повітряних боях. Ним збито особисто 14 і в складі групи 8 літаків противника.

Геройський подвиг здійснив лейтенант Петро Димченко. 10 листопада 1942 року в одному з бойових вильотів у парі з капітаном А. Фроловим він збив бомбардувальник противника. Залишившись один (Фролов був підбитий), збив ще один бомбардувальник, а потім вступив у бій із 15 винищувачами «Месершмідт-109», з яких збив три і один підбив. Але в цьому нерівному бою він загинув, не допустивши ворога до переправи через річку Дон.

За мужність та героїзм особового складу, проявлені при виконанні завдань командування в ході визволення міст Галац та Ізмаїл, полку присвоєно почесне найменування «Галацький». У післявоєнний період особовим складом частини були освоєні такі типи авіаційної техніки, як: літаки МіГ-15, МіГ-17 та МіГ-21, Су-27.

З 1977 року полк постійно базується на аеродромі у місті Миргороді. Миргородщина стала на багато років краєм, який теплотою людських душ, багатством землі надихає військових авіаторів на ратні будні по захисту повітряного простору України. Значною мірою базування полку сприяло тому, що багато миргородців вибрали для себе професію військового авіатора і сьогодні несуть службу в цій авіаційній частині.

13 січня 1992 року полк склав присягу на вірність українському народові. У складі Збройних сил України частина завжди була однією із найбоєздатніших одиниць Військово-Повітряних сил, а потім і Повітряних сил України. Це стало можливим завдяки професійному керівництву таких командирів, як полковник Олександр Федорович Пєлєвін, генерал-майор Олександр Іванович Титаренко, полковники Микола Іванович Кашуба, Василь Вікторович Мишко, Леонід Іванович Рєзчіков, Володимир Григорович Ленець.

Особовий склад частини представляв Військово-Повітряні сили України у багатьох країнах світу. Авіаційний гарнізон неодноразово відвідували іноземні військові делегації. У 1998 році екіпажем літака Су-27 УБ на чолі з полковником І. Черненком здійснено трансатлантичний переліт у Сполучені Штати Америки на авіаційну базу «Сеймур-Джонс». Військові авіатори брали участь у міжнародних авіашоу на льотних майданчиках країн Європи, показуючи свою майстерність, утверджуючи авторитет незалежної України. На сьомому міжнародному авіаційному показі SІAD-2004 (Slovak Іnternatіonal Aіr Dіsplay) кращим індивідуальним повітряним показом було визнано показовий політ підполковника Федора Тищука на винищувачі Су-27.

Сьогодні авіаційна бригада, яка стала правонаступником уславленого полку, живе за напруженим графіком бойової підготовки. Льотний склад наполегливо вдосконалює свої навички та оволодіває новими прийомами і способами тактичних дій. Одне із основних завдань, яке стоїть нині перед авіаторами бригади, — бути готовими до захисту повітряних рубежів України.

Важливі завдання виконують цивільні працівники частини, які взяли на себе великий тягар соціально-побутових проблем. Багато з них працюють не один десяток років, подаючи приклад молодшому поколінню авіаційної бригади. Важко виділяти когось конкретно із великого та дружного колективу частини, бо у 831-й винищувальній авіаційній Галацькій орденів Червоного Прапора і Кутузова ІІІ ступеня бригаді всі справді професіонали своєї справи, хоч і не осипані сьогодні «райськими яблуками». Льотний склад, фахівці інженерно-технічної служби, зв’язку, тилу, управління та штабу авіаційної бригади докладають усіх зусиль, щоб історія бригади поповнювалася новими, яскравими сторінками із прикладів гідного виконання військового обов’язку.

Полтавська область.

На знімку: майор Степан Чобану.