Український дует крокує далі

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Другі матчі. 27 серпня.

«Ліверпуль» (Англія) — «Стандард» (Бельгія). 0:0 (перший матч — 0:0, додатковий час — 1:0). «Арсенал» (Англія) — «Твенте» (Нідерланди). 4:0 (2:0). «Атлетіко» (Іспанія) — «Шальке-04» (Німеччина). 4:0 (0:1). «Славія» (Чехія) — «Фіорентина» (Італія). 0:0 (0:2). «Марсель» (Франція) — «Бранн» (Норвегія). 2:1 (1:0). «Стяуа» (Румунія) — «Галатасарай» (Туреччина). 1:0 (2:2). «Фенербахче» (Туреччина) — «Партизан» (Сербія). 2:1 (2:2). «Олімпіакос» (Греція) — «Анортосіс» (Кіпр). 1:0 (0:3). БАТЕ (Білорусь) — «Левський» (Болгарія). 1:1 (1:0). «Базель» (Швейцарія) — «Гімараєш» (Португалія). 2:1 (0:0). «Каунас» (Литва) — «Ольборг» (Данія). 0:2 (0:2).

Команди, назви яких виділені, вийшли до групового раунду Ліги чемпіонів. До них додамо також «Ювентус», «Барселону», «Панатінаїкос», котрі здобули це право днем раніше. І, що найприємніше, у цій компанії — український дует «Шахтар» і «Динамо». Жеребкування груп відбулося в Монако учора пізно ввечері, коли газета уже друкувалася. Його результати повідомимо в наступному числі нашої газети.

У гостях, мов удома

«Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:3. Голи: Адріано, 42, Балабан, 57, Брандау, 59, Вілліан, 70. Перший матч — 0:2.

«Динамо»: Келава, Гргович, Балабан, Саммір, Мікич (Ловрен, 46), Бадель (Шаго, 35), Манджукич, Врдоляк, Бішчан, Дрпич, Моралес (Ібаньєс, 67). Тренер —Бранко Іванович.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Гюбшман (Іщенко, 71), Дуляй, Вілліан, Фернандіньо (Жадсон, 73), Брандау, Адріано (Морено, 61). Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Балабана, 21, Гюбшмана, 23, Грговича, 39, Шаго, 44.

Арбітр — Майкл Райлі (Англія).

Загреб. Стадіон «Максімір». 10 000 глядачів. 24 градуси.

Звичайно, перемога і два «сухих» м’ячі у ворота загребців у Донецьку налаштовували скоріш на оптимістичний лад. Однак надто вже невиразна гра «гірників» на старті нового чемпіонату країни вселяла в серця прихильників команди певну тривогу. Але так тривало до 42-ої хвилини поєдинку в Загребі, поки Адріано не зробив загальний рахунок 3:0 на користь українського чемпіона.

Зрозуміло, що забити чотири м’ячі у ворота донеччан динамівцям було не до снаги. Вони забили гол престижу. Але «Шахтар» довго засмученим не був, а ще двічі вразив ворота суперника. Одне слово, почувався, наче вдома. І заслужено вийшов до групового раунду Ліги чемпіонів.

8:2 — динамівський тріумф!..

«Динамо» (Україна, Київ) — «Спартак» (Росія, Москва). 4:1. Голи: Алієв, 4, Бангура, 24, Дзюба, 47, Мілевський, 49, 78. Перший матч — 4:1.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Алієв (Морозюк, 81), Бангура (Кравець, 78), Діакате, Михалик, Мілевський, Каддурі, Нінкович (Гіоане, 72), Юссуф. Тренер — Юрій Сьомін.

«Спартак»: Плетикоса, Шишкін, Філіпенко, Їранек (Дєдура, 61), Іванов, Ковач, Моцарт, Бистров, Баженов (Павленко, 37), Майдана (Саєнко, 46), Дзюба. Тренер — Ігор Лєдяхов.

Попереджено: Каддурі, 7, Павленка, 45.

Арбітр — Роберто Розетті (Італія).

Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 16 000 глядачів. 23 градуси.

Кажуть, не той тепер «Спартак», та й «Динамо» поки що на шляху до найліпшої форми. Воно й справді так. Однак сам факт, що кияни буквально розшматували одвічно конкурентний червоно-білий клуб, неабияк тішить самолюбство і динамівців, і їхніх численних прихильників.

А головне те, що зробили вони свою справу впевнено і професіонально. Ну, а епізодами демонстрували рівень гри, котрий заслуговує на повагу. Тут і тренерська рука відчувається, і велике бажання та самовіддача футболістів, і вияв високої майстерності. Однак не варто заспокоюватися на досягнутому, слід усвідомлювати, що попереду значно більший обсяг роботи. Треба постійно вдосконалюватися і додавати у грі. Адже на черзі значно серйзніші випробування, зовсім інші і набагато вищі вимоги.

Навколо київської зустрічі нагніталося чимало пристрастей з неабиякою часткою політики. Зрозуміло, що після принизливої поразки в Лужниках, гравці і керівники «Спартака» намагалися триматися гонорово. А що їм залишалося робити? Найоптимістичніші зі спартаківського табору прогнозували, що варто «Спартакові» забити в дебюті і київське «Динамо» розвалиться, мов картяний будиночок. І його можна буде взяти голими руками — 4:0, 5:0... Російська преса, мов кремлівська мрійниця, видавала усе те бажане за дійсне.

Але все відбулося навпаки — майже за сценарієм московської зустрічі і закінчилося з таким само рахунком. Отже, «Спартак» кияни здолали за підсумками двох зустрічей з некоректним рахунком — 8:2! Переможців особисто привітав Президент України Віктор Ющенко, котрий був присутній на матчі. До речі, вболівальники зустріли керівника держави тепло — оплесками і приязними вигуками. Отак усі разом щиро раділи динамівській звитязі.

Виконуючий обов’язки тренера «Спартака» Ігор Лєдяхов, зауважив, що говорити, власне, немає про що. Рахунок матчу — відповідь на всі запитання. «Ми програли за всім статтям. Шансів не було».

Юрій Сьомін після фінального свистка кілька разів перехрестився, трохи поспілкувався з підопічними в роздягальні, а потім прийшов на зустріч із журналістами.

— Перше завдання ми виконали, вийшли до групового етапу. І не просто вийшли, а упевнено, продемонструвавши якісний футбол. Та й рахунок за підсумком двох раундів (8:2) сам говорить за себе. Гравців не треба було мотивувати. Вони й самі налаштували себе якнайкраще. Зрозуміло, що у нас тепер заслужена радість. Але вже у неділю на нас чекає нелегка гра чемпіонату. Приймаємо лідера. Спасибі вболівальникам, які нас гаряче підтримали. Шкода лише, що трибуни не були заповнені по вінця. На таких матчах не повинно бути порожніх місць.

— Чи спроможне «Динамо» і в групі Ліги чемпіонів грати так само, як проти спартаківців?

— Треба налаштуватися і боротися за кожне очко. Сама Ліга чемпіонів — то величезна мотивація. Добру форму намагатимемося зберегти...

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

На знімку: Артем Мілевський, котрий забив чотири із восьми динамівських м’ячів у ворота «Спартака».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.