Літо — традиційна пора затишшя в місцевому політичному житті. Однак цього року воно вийшло досить розбурханим, багатим на інтриги та динамічні зміни. Насамперед уже ні для кого не секрет, що в Чернігові, Прилуках та деяких інших містечках стартувала виборча кампанія. Здавалося б, які вибори? Коли це вони будуть проводитися? Рядовий виборець навіть не знає жодної дати. Але... ефективний досвід Леоніда Черновецького, схоже, додає оптимізму командам, які вирішили поборотися за вплив на виборця заздалегідь.

Дуже потужно заявила про себе громадська організація «За Чернігів», яка дарує ветеранам, інвалідам продовольчі пайки, багатодітним родинам — одяг. У місті розвішано бігборди з портретом її лідера бізнесмена Олексія Савченка, який фінансує «Десну» та відкрив в обласному центрі приймальні і гарячу телефонну лінію. Юристи громадської організації вирішують безкоштовно проблемні питання чернігівців. Практично щотижня «За Чернігів» проводить якісь благодійні заходи. Про них повідомляє безплатна газета «За Чернігів» зі 100-тисячним накладом. Тобто її отримує кожна родина.

Активізувався влітку і громадський рух «Новий Чернігів». Він менш потужний від згаданого вище утворення, але теж проводить акції (наприклад, «Ми не хочемо відпочивати на смітнику!») і також видає свою безкоштовну газету з 80-тисячним накладом. Лідер руху Сергій Кнуренко, який був одним з кандидатів на посаду міського голови, нині ділиться у своєму виданні думками, як би краще облаштувати обласний центр.

Це змагання з далекосяжним прицілом межує водночас з реальною політичною боротьбою, яка теж загострилась. Зовсім несподівано для територіальної громади 22 липня сесія Чернігівської міської ради відправила у відставку члена СПУ, секретаря міськради Віталія Гольця. Причому проти молодого амбітного політика проголосувала й частина його однопартійців. Політтехнологи вже ведуть мову про наступну відставку всього міськвиконкому. І все це, мовляв, робиться для висування на «передні позиції» ще однієї зацікавленої структури, яка так вирішує проблему свого посилення.

Ще раніше відправили у відставку члена СПУ, секретаря міськради Прилук. Вакансії у двох провідних містах збурюють ініціативи, кулуарні домовленості партійних фракцій депутатського корпусу.

З літа обласний осередок СПУ вийде явно послабленим. Відбулася зміна лідера. Кілька соціалістів позбулися впливових посад. Колишній активний діяч СПУ Вадим Антошин, який очолює житлово-комунальне господарство Чернігова, став членом партії «Єдиний центр».

У лавах останньої нині на Чернігівщині налічується вже 220 членів. Практично всі вони (198) стали делегатами обласних партійних зборів. Серед нових партійців — кілька голів райдержадміністрацій, депутатів облради від «Нашої України», декан історичного факультету Чернігівського педагогічного університету імені Т. Шевченка Олександр Коваленко, головний державний санітарний лікар області Микола Донець, головний лікар обласної лікарні Микола Романюк.

Головою обласної організації партії «Єдиний центр» у червні обрано заступника голови обласної держадміністрації, депутата обласної ради (фракція «Нашої України») Володимира Приходька. Перед цим він у травні вийшов з партії «Народний союз Наша Україна». Лідер останньої, заступник голови обласної ради Олег Обушний, не робить трагедії з переходу частини партійців у нову партію.

— В «Єдиний центр» перейшло багато людей з виконавчої влади, — зазначив він. — Але в обласному осередку «НСНУ» нині близько 9000 членів. Звичайно, на мою думку, демократичні сили послаблюються, коли вони знову діляться...

Чернігівська регіональна організація Народної партії цього року стала одною з найпотужніших — має 737 партійних осередків, у яких налічується понад 14 тисяч членів. У місцевих органах самоврядування партійці організували 230 депутатських фракцій. Методи діяльності чернігівських партструктур Партії регіонів подібні до народників: спокійний, толерантний вплив на прийняття рішень у радах, робота на результат в округах, участь у різноманітних благодійних акціях.

Обласна партійна організація «Батьківщини» останнім часом зазнала радикальних кадрових змін. Насамперед її очолив впливовий народний депутат Іван Куровський, що посилило авторитетність регіональної структури. Разом з тим зміна керівництва відбулася з важкозрозумілим для обласного політикуму жорстким рішенням бюро обласної організації про виключення з партії голови фракції БЮТ в обласній раді Анатолія Богуша, голови фракції БЮТ в Чернігівській міській раді Світлани Глущенок, депутатів міськради Віталія Гриця та Владислава Кухаря за появу в районах області бігбордів антиурядового спрямування, «їхні дії, які суперечать партійному статуту».

Я не хотів би драматизувати ситуацію, — зазначив І. Куровський на прес-конференції в Чернігові, — і не вбачаю в цьому надзвичайну подію. Як на мене, це звичайне партійне очищення.

Варто зазначити, що вплив фракції БЮТ в облраді на вирішення проблем Чернігівщини дуже значний. Однак треба врахувати при цьому й суперництво політичних конкурентів, які ревниво реагують на деякі ініціативи бютівців щодо розподілу бюджетних коштів. Очікується, що представники виконавчої влади, партійці від Партії регіонів у вересні на сесії облради знов зійдуться у «герці» з представниками БЮТу в тому, як краще облаштувати Чернігівщину.

Хоч як там було, це неприховане змагання за виборця загалом дає позитивний результат: чимало дрібних і великих проблем області все-таки вирішується з допомогою партосередків, народних депутатів України.

Чернігівська область.