Проект нового Митного кодексу сприятиме транзиту, збільшить товарообіг і пасажиропотік через митний кордон, а також полегшить торгівлю. Про це заявив на вчорашній прес-конференції народний депутат від БЮТ, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Костянтин Бондарєв.

За його словами, на сьогоднішній день митні процедури стосовно залізничного потяга в ЄС становлять 30 хвилин, тоді як в Україні — 1,5 години. Отже, проблема їх прискорення є невід’ємною частиною наближення країни до стандартів Євросоюзу й необхідною умовою для полегшення ведення бізнесу.

Костянтин Бондарєв зазначив, що проект Митного кодексу — необхідність, спрямована на розвиток транзитного потенціалу, бізнесу, зниження рівня корупції у процесах митного оформлення й огляду.

Народний депутат підкреслив, що ключовими новаціями проекту є: введення граничного строку перебування товарів і транспортних засобів комерційного призначення під митним контролем; управління ризиками під час здійснення митного контролю; запровадження нової системи «Компроміс у порушенні митних правил»; подання документів в електронному вигляді, а також подання митної декларації в будь-якому уповноваженому митному органі.

«Пропоную представникам бізнесу та органам державної влади активно залучитися до роботи над законопроектом. Разом ми створимо ефективно діючу систему, що дасть змогу наблизити митну систему до європейських стандартів», — сказав він.