Третя сесія стане тестом на існування коаліції

Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Президентом Віктором Ющенком. Про це «Голосу України» повідомила прес-служба глави держави.

Оцінюючи значення третьої сесії Верховної Ради, Президент висловив переконання, що вона стане справжнім тестом на існування коаліції. «Доля коаліції на сьогодні в руках самої коаліції, а не Конституційного Суду. Злагоджене результативне голосування стане найбільш дієвим доказом того, що коаліція існує», — заявив він.

У цьому зв’язку Віктор Ющенко запропонував активізувати роботу ради коаліції, яка має: забезпечити узгодження позицій партнерів по коаліції; запропонувати погоджений порядок денний роботи парламенту, до якого обов’язково має бути включено і низку законопроектів, на необхідність прийняття яких не раз вказував глава держави.

Президент наголосив на тому, що першочерговим завданням, яке стоїть на порядку денному, для коаліції демократичних сил залишається виконання коаліційної угоди в частині прийняття парламентом законопроектів, які було визначено в угоді як першочергові.

Окремо Віктор Ющенко звернув увагу на необхідність ухвалення змін до державного бюджету 2008 року. Як відомо, на розгляді у Верховній Раді є урядовий законопроект «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 2713 від 07.07.2008 р.) та однойменний проект, внесений Президентом (реєстр. № 2713-1 від 10.07.2008 р.).

Обидва законопроекти відповідно до прийнятого парламентом рішення були направлені на доопрацювання до профільного комітету.

Президент вважає, що ці законопроекти потребують корегування з урахуванням тих змін, що були ухвалені парламентом для подолання наслідків стихійного лиха.

Віктор Ющенко також наголосив на необхідності завершення Україною процесу виконання зобов’язань, узятих під час вступу до СОТ, які мають дотримуватися беззастережно. Глава держави нагадав про необхідність прийняття всіх законопроектів, пов’язаних із підготовкою України до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Президент також нагадав про пакет антикорупційних законопроектів, що були ухвалені в першому читанні ще у грудні 2006 року і до цього часу не розглядалися парламентом.

Віктор Ющенко висловив своє сподівання, що парламент напередодні 75-ї річниці голодомору підтримає його законодавчу ініціативу щодо встановлення відповідальності за заперечення голодомору.

Боєздатність має бути на достойному рівні

На вчорашньому засіданні уряд розглянув Державну цільову програму реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2013 року.

«Ми маємо зараз стратегічно подивитися на розвиток вітчизняного оборонно-промислового комплексу і зробити так, щоб він був дієздатний, забезпечити нашу армію всім необхідним, щоб наша боєздатність була на достойному рівні», — наголосила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

Крім того, Кабінет Міністрів розглянув проект закону «Про військово-технічне співробітництво з іноземними державами». За словами Юлії Тимошенко, ці два документи дадуть змогу стратегічно підійти до реформування оборонно-промислового комплексу.

А після 1 вересня уряд продовжить фінансування капітального ремонту закладів освіти у постраждалих від повені західних областях. Юлія Тимошенко констатувала, що всі заклади освіти у зоні стихійного лиха почнуть працювати з 1 вересня. Проте, за її словами, вони перебувають у надзвичайно критичному стані та потребують суттєвого капітального ремонту. Прем’єр зауважила, що для уряду повне відновлення, капремонт, а можливо, і будівництво нових шкіл має стати другим пріоритетом після надання допомоги громадянам з відновлення житлових будинків, які постраждали внаслідок стихійного лиха.

На наступному засіданні уряду вручать фінансові винагороди українським спортсменам-призерам Олімпійських ігор у Пекіні. Олімпійці отримають кредитні платинові картки. Юлія Тимошенко подякувала за успішне і гідне представлення нашої країни на Пекінських іграх усім олімпійцям, міністру з питань сім’ї, молоді та спорту Юрію Павленку та президенту Національного олімпійського комітету Сергію Бубці.