Першокласники коломийських шкіл напередодні Дня знань отримали подарунки — підручники, шкільне приладдя й рюкзаки (на знімку). Їх вручив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. А загалом школярам із постраждалих від повені регіонів було передан 300 таких комплектів, придбаних коштом фонду «Опен Юкрейн», заснованого главою парламенту. Крім того, за рахунок фонду було закуплено і передано будівельні матеріали для ремонту постраждалих від стихійного лиха шкіл. Цінні подарунки Верховної Ради України глава парламенту вручив також кращим освітянам Прикарпаття.

Ознайомившись із ходом підготовки до нового навчального року, Арсеній Яценюк зауважив: «Національна ідея починається зі шкільної парти. Як виховаєте дитину, таку державу ми всі й будемо мати».

Стихії можна загнуздати

Відповідаючи на запитання журналістів, Арсеній Яценюк повідомив, що у вересні Верховна Рада має заслухати звіт Кабінету Міністрів про освоєння коштів, виділених з державного бюджету на подолання наслідків липневої повені у постраждалих регіонах Західної України. За його словами, вперше в історії країни держава виділила мільярдні кошти на подолання наслідків стихійного лиха. «Фактично мова йде про один мільярд доларів, — зазначив А. Яценюк. — Це неймовірна сума, завдяки якій можна вирішити будь-яке питання у постраждалих регіонах». Поки що, за словами глави парламенту, освоєно тридцять відсотків коштів, виділених на подолання наслідків стихійного лиха. «З одного боку, — це дуже погано, з другого, хотілося, щоб ці кошти використовувалися виключно за цільовим призначенням», — зауважив він.

Крім того, за словами А. Яценюка, після розгляду питання про подолання наслідків повені у Західній Україні на засіданні Ради національної безпеки і оборони було вирішено суму відшкодування першій категорії постраждалих підвищити до 3 тис. 800 грн. за 1 кв. м житла (повністю зруйноване житло), друга категорія отримуватиме компенсацію з розрахунку 850 грн. за 1 кв. м житла. Перший транш — по 20 тис. грн. — люди вже отримали, зараз іде виділення другого траншу — по 10 тис. грн. «...Люди вже сьогодні можуть тим чи іншим чином за рахунок особистої роботи відбудувати свої оселі», — сказав Голова Верховної Ради.

Наразі глава парламенту пообіцяв відвідати постраждалі регіони у 2009 році і особисто переконатися у продовженні фінансування та ремонтних робіт. Він також припустив, що мільярд доларів, виділений на подолання наслідків стихії, не буде освоєний у повному обсязі до кінця поточного року. Тому, на думку А. Яценюка, треба приймати рішення про перерозподіл частини коштів на 2009 рік, «щоб ці гроші не пропали». Крім того, він переконаний у необхідності створення технологічної карти подолання наслідків екологічного лиха.

За його словами, «після цієї катастрофи треба зробити декілька висновків: перший і найважливіший — у країні немає технологічної карти подолання наслідків екологічного лиха». На думку Голови Верховної Ради, за останні століття дуже легко визначити ті населені пункти й території, де, як правило, відбуваються природні стихійні лиха, починаючи з підтоплення і закінчуючи зсувом. Таким чином, повинна бути розроблена чітка технологічна карта, «щоб будь-який чиновник, будь-який працівник МНС не думав, а виконував те, що написано в цій технологічній карті: куди зателефонувати, куди відправити машину, куди відправити харчування, яким чином вирішити те чи інше питання для місцевого населення». Саме зволікання з прийняттям окремих рішень, — переконаний А. Яценюк — і призвело до людських жертв під час повені в липні.

Крім того, Голова Верховної Ради висловив власну точку зору на рішення російської влади про визначення статусу Абхазії та Південної Осетії. «На превеликий жаль, я прогнозував і чітко казав, що це (конфлікт на території Грузії. — Прес-служба) не двосторонній конфлікт. Цей конфлікт матиме дуже серйозні наслідки для геополітичної безпеки». «Йдеться про фактичне відхилення від норм міжнародного права. Цей конфлікт спровокував цілу низку послідовних дій, пов’язаних із «замороженими конфліктами». Арсеній Яценюк нагадав, що крім Південної Осетії та Абхазії є Придністров’я, є Карабах і ще велика кількість подібних ситуацій у всьому світі.

«Тому ключова світова інституція, яка має беззаперечне право на прийняття таких рішень, — це виключно ООН і Рада Безпеки ООН, чого, на превеликий жаль, не було дотримано ні в першому, ні в другому випадку», —сказав глава парламенту.

* * *

Того само дня Голова Верховної Ради відвідав Чернівецьку область. Через смерть народного депутата Михайла Сироти головний парламентарій країни пробув на своїй малій батьківщині лише кілька годин. Але встиг за цей час досить багато: дав півгодинне інтерв’ю на телебаченні, об’їхав кілька постраждалих буковинських сіл, де, між іншим, будівельні підрядники зазнали критики посадовця за необґрунтовані ціни деяких проектів з реконструкції, у селі Тарасівці Новоселицького району Голова Верховної Ради взяв участь в урочистому закладанні фундаменту новобудови.

Настрій потерпілим суттєво підвищила інформація Голови Верховної Ради про збільшення розміру виплат за квадратний метр постраждалого житла. А зміни до бюджету, які передбачають виділення ста чотирьох мільйонів гривень для самого обласного центру, не дозволить зірвати святкування 600-річного ювілею міста (у жовтні цього року. — Ред.), до якого чернівчани та міська влада готуються вже кілька років.

Мета поїздки — оцінити використання коштів і передбачити у 2009 році використання залишку. За словами глави парламенту, коли відбувається гучна подія — стихійне лихо або катастрофа, приїжджає маса політиків і багато обіцяє. Подивимося в 2009 році, хто буде говорити за цю повінь. Головне завдання, упевнений він, — при формуванні бюджету на 2009 рік передбачити остаточне фінансування усіх перехідних об’єктів. Що стосується приватних осіб, то до кінця року всі отримають допомогу. Щоправда, межа компенсації сягнула близько 50 000 доларів. «Це задовольнить не всіх. Але хотів би сказати, що українська держава і так пішла на безпрецедентний крок. У багатьох країнах (у тому числі європейських) подібні постраждалі ніколи не отримали компенсацій такого розміру. Якщо згадати той же Радянський Союз, про який дехто згадує з ностальгією, то після буковинської повені 1969 року постраждалі отримали компенсацію в кілька карбованців. Або кілька десятків карбованців», — нагадав А. Яценюк.

За повідомленнями прес-служби Верховної Ради та власних кореспондентів.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.