Переможцями всеукраїнської акції «7 природних чудес України» стали: біосферний заповідник «Асканія-Нова» (Херсонська область), регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» (Миколаївщина), Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська і Хмельницька області), Мармурова печера (Крим), Національний природний парк «Подільські Товтри» (Хмельниччина), озера Світязь (Волинська область) та Синевир (Закарпаття).

«Відтепер, коли будуть говорити про Україну і в її межах, і в усьому світі, згадають, що це країна з унікальними природними ландшафтами, багатобарвною і неповторною природою», — сказав ініціатор акції, народний депутат Микола Томенко.

За його словами, серед визначеної сімки немає перших та останніх місць. Усі об’єкти однакові за значущістю та неповторністю. Політик підкреслив, що акція дала змогу не лише визначити найліпші природні куточки країни, а й активізувати роботу з облаштування їхньої туристичної інфраструктури місцевою владою. Це, на його думку, істотно збільшить приплив туристів. Він переконаний, що унікальний природний світ країни є тією сферою, яка стане успішною візитівкою нашої держави.

Акція, ініційована Фондом Миколи Томенка «Справедлива країна» — продовження попереднього проекту «7 чудес України». Її головна мета — привернути увагу наших громадян і зарубіжних гостей до унікальних об’єктів української природи та зробити країну привабливішою для туристів, де вони зможуть більше довідатися про її неповторні куточки, створені природою, — унікальні печери, каньйони, скелі, гори, озера, річки, рослини тощо. «Жодна європейська держава не може похвалитися такими природними об’єктами. Тож Україна має унікальне природне обличчя щонайменше поміж країн усієї Європи», — зазначили організатори.

Микола Томенко розповів, що на засіданні оргкомітету прийнято рішення поки що не оголошувати наступну акцію. Адже можливі варіанти: сім духовних чудес або історична чи культурологічна теми.

Народний депутат заявив, що буде переглянута система фінансування всіх об’єктів. Адже є нагальна потреба фінансово підкріпити статус «7 природних чудес» та її фіналістів. Окрім того, є маса нерозв’язаних проблем на місцевому рівні. «Ми домовились, що після завершення акції члени центрального оргкомітету виїжджатимуть у регіони, де дивитимуться, як змінюватиметься життя довкола цих пам’яток», — сказав політик.

Микола Томенко розповів, що за підсумками акції буде видано довідково-туристичну літературу українською, російською, англійською мовами, а також підготовлено відео- та радіопрограми, в яких міститиметься інформація про всіх фіналістів акції «7 природних чудес України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.