Учора на Прикарпатті з робочим візитом побував Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк. Виступаючи перед учасниками обласної серпневої науково-практичної конференції педагогічних працівників, він зазначив, що, на жаль, системного реформування української освіти не відбувається. «Президент Ющенко ще в 2005 році підписав указ і до 1 жовтня 2005 року мала бути представлена Концепція системного реформування освіти. Поки що цього нема і ми приймаємо ситуативні рішення, — зазначив він. — Але глобального бачення, куди рухається українська освіта, немає».

Коментуючи стан вищої освіти, зауважив, що, на жаль, у світових рейтингах вузів немає жодного українського. «Це є відповіддю на те, яка якість української освіти», — зазначив він. Не менш критично Голова Верховної Ради оцінив і стан середньої освіти.

Що стосується викладацького складу, то Арсеній Яценюк навів такі цифри. Торік у нас випущено 19 тисяч педагогів, з яких 30 відсотків не працевлаштовано. Серед предметників, які не мають роботи в західних регіонах України, — вчителі української мови і літератури, історії. Водночас, судячи зі статистичних даних, у східних регіонах є потреба у таких фахівцях, але їх туди не перерозподіляють. «Мільярдні кошти з державного бюджету йдуть на систему державного замовлення і маємо парадоксальну ситуацію. Ми за державні гроші створюємо безробітних. Ми за державні гроші не можемо вирішити в Криму питання вчителя української мови і кажемо, що Крим сьогодні неукраїномовний». Причину такої ситуації Арсеній Яценюк бачить у недоопрацюванні держави.

Голова Верховної Ради зауважив, що в залі мало молоді, і звернув увагу на необхідність омолодження кадрів. Він застеріг від ситуації, коли ті педагоги, які вчилися ще за радянської влади, підуть, а нових не буде. «Відсутність хорошого вчителя — це відсутність освіченої дитини. А відсутність освіченої дитини — це криза нації, це криза цілого покоління», — наголосив він.

Арсеній Яценюк також висловився за формування базових шкіл в сільській місцевості, до яких підвозили б дітей і вчителів. Він зауважив, що держава повинна визначитися, що вона обирає: близькість до школи чи реальну освіту для дитини, оскільки в багатьох селах від шкіл залишилися лише назви.

Дитина може ефективно вчитися, якщо вона здорова. На цьому особливо наголосив Арсеній Яценюк. Нині Україна посідає соте місце в загальносвітовому рейтингу здоров’я, сказав глава парламенту. Тож треба подумати про забезпечення трьох складових, від яких залежить здоров’я дитини. А це — нормальний психологічний клімат в сім’ї, нормальне харчування та фізична культура і спорт, медичний огляд. Ці постулати дадуть можливість ефективно навчати ту чи іншу дитину, вважає глава парламенту.

Голова Верховної Ради також звернув увагу присутніх на кілька аспектів навчального курсу. Він повідомив, що ініціюватиме введення в середній школі ідеологічних предметів. Йдеться про формування курсу правознавства. Повинна бути системна освіта, яка давала б дітям базу для розуміння, що таке держава, що таке політична нація, що таке конституційний устрій, що таке правова держава, що таке громадянське суспільство, зазначив він. «Державна ідеологія повинна бути присутня в середній школі», — сказав він. Також Арсеній Яценюк вважає за необхідне введення інформаційної години в школі, яка повинна «змусити дитину думати, робити власні висновки». Міністерство освіти і науки повинно давати вчителеві щотижня інформаційні бюлетені про найважливіші події в Україні і світі «з базовими державними акцентами», зазначив він. А. Яценюк також підтримав пропозицію введення посади заступника директора школи з виховних питань, що дасть можливість краще формувати особистість учня. «За роки незалежності ми втратили таке поняття, як ядро сім’ї, — сказав він. — Діти залишилися без батьків. І нині як вчителі, так і заступники з виховної роботи повинні хоча б частково їх замінити».

Арсеній Яценюк також наголосив, що в школах повинна бути введена спеціальна дисципліна, присвячена видатним українцям. «Наші діти повинні знати про те, хто є лідером нації, хто був лідером нації і який вклад українців у формування української та світової культури».

Голова Верховної Ради попросив присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять дітей, які загинули під час стихійного лиха.

Арсеній Яценюк побував також у Коломийському і Городенківському районах, де оглянув території, постраждалі від повені.

Івано-Франківська область.