Норма: 17 квітня 2008 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 і від 29 грудня 1995 р. № 1074».

Що це означає? Цією постановою було внесено зміни до порядку перетину державного кордону України громадянами України, іноземцями та особами без громадянства. Такий порядок встановлено відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» та постанови «Про Правила в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію», до яких і були внесено зміни.

Зокрема, що стосується порядку перетину кордону громадянами України, то додано нову норму. Раніше встановлювалось, що після закінчення перевірки службовою особою КПП у поданому громадянином паспорті або іншому документі проставляється відмітка «Виїзд» («В’їзд») і паспорт або інший документ повертається громадянину. Відмітка «В’їзд» також проставляється у посвідченні особи на повернення в Україну. Відповідно до внесених змін відмітка «Виїзд» («В’їзд») в паспорті в пункті пропуску може не проставлятись або проставлятись в іншому документі за умови особистого звернення громадянина. Конкретні документи не названо. Водночас нагадаємо, що перетин громадянами України державного кордону здійснюється за документами на право виїзду з України і в’їзду в Україну, якими можуть слугувати: 1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон (загальногромадянський закордонний паспорт); 2) дипломатичний паспорт; 3) службовий паспорт; 4) проїзний документ дитини; 5) посвідчення особи моряка; 6) посвідчення члена екіпажу. Це нововведення покликано полегшити перетин кордону. Однак механізм його реалізації як завжди буде відпрацьовуватись на практиці.

Що стосується іноземців та осіб без громадянства, то під час перетину ними кордону України здійснюється їх реєстрація. Реєстрація в пункті пропуску через державний кордон передбачає проставлення в паспортному документі відмітки «В’їзд» («Виїзд»), занесення відомостей про іноземця чи особи без громадянства і його паспортних даних до відповідного реєстру та заповнення імміграційної картки у порядку, що визначається адміністрацією Держприкордонслужби. Відповідно до змін відмітка «В’їзд» («Виїзд») може проставлятись також в імміграційній картці іноземця чи особи без громадянства або лише в такій картці. Відповідно було внесено зміни до пункту щодо дійсності відмітки. Так, відмітка про реєстрацію іноземця та особи без громадянства в його паспортному документі та/або імміграційній картці дійсна на всій території держави незалежно від місця проживання іноземця та особи без громадянства в Україні. Нагадаємо, що іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну на законній підставі, можуть тимчасово перебувати на території країни за паспортним документом, зареєстрованим у відповідному порядку. Паспортний документ подається для реєстрації в пункті пропуску через державний кордон посадовій особі Державної прикордонної служби. Іноземці та особи без громадянства можуть звільнятися від реєстрації паспортного документа на підставі відповідного міжнародного договору України на умовах взаємності.

Ці зміни внесено з метою полегшення перетину кордону громадянами України, іноземцями та особами без громадянства.