Уже традиційно відзначення річниці незалежності України розпочалося спільною молитвою за Україну та український народ, яку провели представники різних конфесій. У Софійському соборі спільно помолилися Президент Віктор Ющенко разом з дружиною та дітьми, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, урядовці, народні депутати, представники київської міської влади. Після цього Президент та Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відбули на майдан Незалежності, де відбувся військовий парад на честь 17-ї річниці незалежності України.

Саме там глава держави звернувся з вітальним словом до українського народу. На трибуні, розміщеній поруч з монументом Незалежності, також були присутні Голова Верховної Ради А. Яценюк, інші посадові особи, керівники Збройних Сил, представники дипломатичного корпусу та громадських організацій, духовенство. Командував парадом командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Іван Свида, приймав парад міністр оборони Юрій Єхануров.

Урочистим маршем головною вулицею країни — Хрещатиком — пройшли понад 3,5 тисячі воїнів Збройних Сил та інших військових формувань України. Зокрема, цього року вперше у військовому параді брали участь морські піхотинці, прогуркотіли 144 одиниці колісної та гусеничної військової техніки, над Хрещатиком пролетіли 22 літаки і 8 вертольотів. І хоч більшість військової техніки не нова, проте переважна більшість зразків озброєння пройшла модернізацію на підприємствах вітчизняного військово-промислового комплексу.

Тисячі глядачів, які безпосередньо на Хрещатику спостерігали за парадом, залишилися задоволеними побаченим та висловлювали впевненість, що українська армія здатна захистити незалежність і територіальну цілісність країни. Водночас неодноразово лунала думка про необхідність зміцнення та модернізації Збройних Сил, а військовий парад — це найкраща нагода побачити і міць, і слабкі сторони українського війська. До слова, саме в ці дні В. Ющенко заявив, що Україна у зв’язку з подіями на Кавказі буде змушена збільшити витрати на оборону. «Після недавніх подій стало ясно, що нам потрібно переглянути наші пріоритети оборони. На засіданні Ради національної безпеки і оборони в серпні або вересні ми переглянемо всю систему фінансування Збройних Сил у 2008 році і розглянемо перспективи на 2009 рік. Нам потрібно збільшити військовий бюджет, щоб зняти всі питання щодо того, що трапиться завтра. Я хочу нагадати всім політичним силам у нашій країні, що просторікування про можливий нейтральний статус України, що нейтралітет може коштувати нам дуже дорого», — зазначив глава держави.

Водночас впадала у вічі відсутність на майдані під час військового параду Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко. Після відвідання Софійського собору та покладання квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку і В’ячеславу Чорноволу вона лише обмежилася привітанням з нагоди Дня незалежності. Юлія Тимошенко, зокрема, закликала «вірити в Україну, і вона віддячить сторицею», бо вже сьогодні ми маємо чим пишатися — зібрали рекордний врожай зернових, удвічі більший, ніж рік тому, повернувши собі славу світової житниці, завершили будівництво першої транзитної автомагістралі європейської якості, отримали в чотири рази більше інвестицій в українську економіку, ніж за весь попередній рік, суттєво підвищили народжуваність українців...

...Зважаючи на постійні чвари та конфлікти між представниками різних політичних сил України і навіть різних гілок влади, залишається побажати, щоб нам не довелося вслід за Іваном Мазепою повторювати сказані ним після поразки чергової спроби українців здобути незалежність слова: «През незгоду всі пропали, самі себе звоювали».