Під час перерви в роботі парламенту лідер фракції Володимир Литвин об’їздив десять регіонів України. Одинадцятою областю стала Житомирщина. На свою малу батьківщину не випадково приїхав саме в День незалежності: Новоград-Волинський протягом чотирьох днів разом із найбільшим державним свято відзначав також День міста і проводив (цій традиції вже 22 роки) «Лесині джерела». Володимир Литвин, зокрема, оглянув виставки продукції місцевих підприємств та дитячих робіт.

А на прес-конференції, яку провів разом з колегою по фракції головою обласної організації Народної партії Миколою Рудченком, мова йшла про те, що нас чекає, коли згаснуть святкові феєрверки. Про свої враження від спілкування з людьми в різних регіонах України В. Литвин сказав так:

— Відчувається розчарування, зневіра, яка подекуди переходить в агресію, є запит на «сильну руку».

Тому, наголосив далі, потрібно розібратися, що й чому відбувається у країні, хто за це відповідальний. А головне: що треба робити і хто це робитиме. У квітні, нагадав він, Юлія Тимошенко в десяти пунктах звинуватила Віктора Ющенка в державній зраді, цими днями надійшла відповідь із секретаріату Президента, де в одинадцяти пунктах містяться такі само звинувачення на адресу глави уряду. Якщо така небезпечна тенденція триватиме, Україна втратить усе, наголосив Володимир Литвин. Заяви про державну зраду — це не приниження того чи іншого політика, це приниження всієї країни. Ключове завдання сьогодні, за його словами, полягає в тому, щоб знайти спільну основу, утримати в Україні громадянський мир. Бо суспільство різко поляризується, а політики оголосили один одному війну. Президентська кампанія вступила в активну фазу. Водночас усі хочуть підправити Конституцію під себе.

Володимир Литвин передбачає, що новий політичний сезон почнеться із загострення політичного протистояння: «Судячи з емоцій, буде намагання одне одного перекричати, як це роблять погані сусіди через паркан». Ліній поділу дуже багато. Одна з них — оцінка подій на Кавказі і участь України, прямо чи опосередковано, в цьому конфлікті з урахуванням того, що тут зачеплено інтереси ключових геополітичних гравців. Для Народної партії, наголосив він, неприйнятні істерика, бажання комусь сподобатися — Росії чи США. Треба зайняти позицію, яка вбереже Україну і не дозволить втягнути в конфлікти, що наростатимуть на пострадянському просторі. Країна має бути позаблоковою і нейтральною, не треба «бігти до НАТО». Це дасть змогу уникнути розколу країни, водночас заспокоїть Росію, бо вона знатиме, що коли в Севастополі не буде її флоту, там не буде ніякого іншого. Істеричними назвав політик пророцтва, нібито «Україна на черзі після Грузії». Нагнітаючи страх, влада розписується у власному безсиллі. Насправді безпека держави визначається тим, як розвинена економіка і як комфортно тут живеться людям. А з цим серйозні проблеми. Тому, повідомив В. Литвин, буде підготовлено ультиматум до влади (документ так і називатиметься) стосовно виходу із критичної ситуації на селі.

В. Литвин закликав забути про його роль як миротворця у конфліктах між гілками влади та всередині парламенту:

— Кого мирити? Фракцію, в якій сім мільярдерів, і фракцію, в якій шість мільярдерів? Було б кого мирити, я б мирив.

Водночас він звернув увагу, що заробітки простих людей занижено втричі, — це видно з частки заробітної плати у структурі собівартості продукції.

На пряме запитання, чи балотуватиметься він на посаду Президента на наступних виборах, Володимир Литвин відповів, як сам висловився, без кокетства:

— Якщо буду відчувати, що це потрібно, я зроблю це.

Житомирська область.