25 серпня 2008 року на 53-му році життя трагічно загинув полум’яний патріот, один з «батьків» Конституції України, поміркований політик і самовідданий поборник інтересів українського народу Михайло Дмитрович СИРОТА.

Народний депутат України другого, третього і шостого скликань, голова Трудової партії України, член фракції «Блок Литвина», перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики — на всіх постах і посадах Михайло Дмитрович був взірцем чесності, справедливості та відповідальності.

Прийшовши у велику політику зі сфери науки, кандидат технічних наук, доцент Сирота М. Д. виступав за побудову політичних відносин у державі на принципах відкритості, обгрунтованості та пріоритетності захисту інтересів народу України.

За заслуги в розвитку української державності, активну участь у конституційному процесі, вагомий особистий внесок у розвиток Української держави Михайло Сирота удостоєний ордена «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів.

Сліпа випадковість обірвала життя усміхненого політика з мудрим поглядом, громадського діяча, науковця. Переконані, що справу Михайла Дмитровича гідно продовжать його друзі, соратники, колеги.

Світла пам’ять про Михайла Дмитровича Сироту назавжди збережеться на сторінках історії незалежної України і в серцях наших співвітчизників.

Голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК,керівник апарату Верховної Ради України Валентин ЗАЙЧУК.

***

Глибоко вражені трагічною подією — передчасною смертю знаного політичного, державного і громадського діяча, народного депутата України Михайла Дмитровича Сироти. Пішов із життя великий патріот і громадянин, натхнений подвижник і організатор історичної справи творення незалежної України. Перестало битися серце людини, яка бачила своє покликання і призначення в жертовному служінні українському народові, рідній Вітчизні.

Починаючи з кресляра у проектно-конструкторському бюро, перебуваючи на посадах інженера-будівельника, Михайло Дмитрович завжди вчився професійній мудрості і відзначався як творча, наполеглива особистість. Він закінчив аспірантуру Київського інженерно-будівельного інституту, був заступником декана цього навчального закладу, проректором з навчальної роботи Черкаського інженерно-технологічного інституту.

Всеукраїнське визнання Михайло Сирота отримує на політичній ниві. Будучи народним депутатом України трьох скликань, він зробив колосальний внесок у формування правових засад української державності. Саме його назвали батьком Конституції України. Саме він уособлював найкращі риси політичної еліти країни — чесність, мужність у відстоюванні своєї позиції, непідкупність, принциповість та віддане служіння людям.

Трагічна смерть передчасно забрала чудового товариша, добру, чуйну людину, гарного чоловіка і батька. Ми низько схиляємо голови в глибокій повазі і тузі перед нетлінною пам’яттю Михайла Дмитровича. Висловлюємо щире співчуття рідним і близьким Михайла Сироти, всім, хто його знав, любив і цінував.

Світлий образ нашого товариша назавжди залишиться в наших серцях.

Вічна йому пам’ять!

Депутатська фракція «Блок Литвина» у Верховній Раді України.

***

Депутатська фракція Партії регіонів у Верховній Раді України висловлює глибокі співчуття родині та близьким, депутатській фракції «Блок Литвина» з приводу тяжкої непоправної втрати — смерті народного депутата України Сироти Михайла Дмитровича.

З глибоким сумом та скорботою,депутатська фракція Партії регіонів у Верховній Раді України.

***

Фракція БЮТ у Верховній Раді висловлює свої щирі співчуття рідним, близьким та колегам по парламентській фракції з приводу трагічної загибелі народного депутата України — Сироти Михайла Дмитровича.

Трагічно та безглуздо обірвалося життя прекрасної людини, видатного політичного діяча, чуйного батька, чоловіка, Людини з великої літери — Михайла Сироти.

З життя пішов наш колега, який усе своє життя віддав служінню Україні та її народу. Без сумніву можна сказати, що Михайло Сирота був одним із творців української державності та її основного документа.

Самовіддана праця, принциповість, чесність та послідовність цієї енергійної і чуйної людини завжди будуть для нас взірцем, а пам’ять про його світлу постать назавжди залишиться в наших серцях.

Щиро поділяємо біль і скорботу рідних та близьких з приводу трагічної загибелі нашого колеги і висловлюємо свої найщиріші співчуття.

Світла йому пам’ять.

Іван КИРИЛЕНКО,голова фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України.

***

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко надіслала телеграму-співчуття родині народного депутата Верховної Ради Михайла Сироти з приводу його раптової загибелі.

«Дорогі Ірино Євгенівно, Дмитре! Прийміть мої глибокі співчуття вашому безмежному горю.

Звістка про раптову загибель Михайла Дмитровича, вашого чоловіка і батька, прекрасної людини, народного депутата України трьох скликань, визначного політика і громадського діяча, безмежною скорботою обпекла серця всіх, хто з ним працював, спілкувався і щиро його поважав.

Михайло Дмитрович доклав титанічних зусиль для того, щоб незалежна Україна отримала власну Конституцію. Цей його внесок у розбудову законодавства нашої Батьківщини ніхто не забуде.

Світлий образ Михайла Дмитровича, людини високої духовності і честі, назавжди залишиться в наших серцях. Сумую разом з вами. Раптова загибель Михайла Дмитровича — це велика втрата для всіх нас», — сказано у жалобній телеграмі керівника уряду Юлії Тимошенко.

***

Віктор Янукович надіслав співчуття родині та близьким Михайла Сироти.

«Прийміть глибокі співчуття у зв’язку з тяжкою непоправною втратою — передчасною смертю Михайла Дмитровича», — зазначається у телеграмі співчуття лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

«Скорботно, що з життя пішла талановита, яскрава особистість, людина, котру глибоко шанували товариші і колеги, яка все своє життя присвятила справі служіння народові України.

Світла пам’ять про справжнього громадянина, самовіддану і доброзичливу людину назавжди залишиться в серцях усіх, хто знав, спілкувався, працював і щиро поважав Михайла Дмитровича.

Сумуємо разом з Вами та поділяємо горе, що спіткало Вашу сім’ю», —

зазначається в телеграмі.

***

До глибини душі вражена звісткою про трагічну загибель Михайла Сироти — народного депутата України кількох скликань, члена фракції Блоку Володимира Литвина, людини високого громадянського обов’язку, щедрої душі і кришталевого сумління, відомого вченого, популярного і впливового політика, самовідданого борця за демократію, послідовного захисника прав і свобод людини, одного з творців Конституції України, чиє життя сповна було віддане справі утвердження та розбудови нашої молодої держави. Пішов у вічність великий син України, добрий друг, турботливий сім’янин і люблячий батько. Душу сповнює співчуття до кожного, кого зачепило це тяжке горе.

Поділяю біль, який переповнює у цей скорботний час моє серце, як і серця всіх, хто знав Михайла Дмитровича, мав щастя з ним співпрацювати, спілкуватися, для кого він назавжди став прикладом високого патріотизму і громадянської принциповості, справедливості та доброти, вірності обов’язку народного обранця і жертовного служіння інтересам Українського народу.

Хай Господь дає всім нам сил і мужності перенести безмежну гіркоту і глибокий сум непоправної втрати.

Висловлюю свої щирі співчуття рідним Михайла Сироти — дружині Ірині Євгенівні та синові Дмитрові.

Серцем і душею поруч з Вами у цей нелегкий для всіх нас час.

З повагою і щирим співчуттям,Ніна КАРПАЧОВА,Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

***

Трагічно загинув народний депутат України, голова Трудової партії України, багатолітній доброчинець Українського фонду культури, член-кореспондент Української академії наук національного прогресу, кандидат технічних наук Сирота Михайло Дмитрович.

Смерть забрала одного із славних синів нашої Батьківщини, державного і громадського діяча, який самовіддано працював для блага свого народу. Він був головою Комісії Верховної Ради України з доопрацювання і прийняття першої Конституції незалежної України.

Висловлюємо сердечне співчуття рідним і близьким незабутнього Михайла Дмитровича.

Сумуємо разом з Вами.

Вічна йому пам’ять.

Борис ОЛІЙНИК,член президії Українського фонду культури.

***

Глибоко сумуємо з приводу трагічної загибелі одного із засновників і члена Ради «Українського форуму», народного депутата України Михайла Дмитровича Сироти.

У розквіті творчих сил обірвалося яскраве життя патріота, талановитого політика, людини високого інтелекту, надзвичайної скромності, людяності і толерантності. Неоціненним є внесок Михайла Дмитровича у зміцнення української державності, створення Конституції України, послідовне обстоювання і захист її демократичних засад.

Михайло Дмитрович Сирота брав активну участь у всіх заходах «Українського форуму», виявляючи при цьому творчу ініціативу, найвищу компетентність і принциповість.

Вдячні долі за можливість працювати разом з Михайлом Дмитровичем, користуватися його порадами і багатющим досвідом політичної діяльності.

Члени «Українського форуму» висловлюють глибоке співчуття рідним і близьким покійного.

Пам’ять про нашого вірного друга і товариша назавжди збережеться у наших серцях.

Від імені Ради «Українського форуму»,Володимир СЕМИНОЖЕНКО.

***

Черкаська обласна державна адміністрація і Черкаська обласна рада глибоко сумують із приводу трагічної смерті народного депутата України кількох скликань Сироти Михайла Дмитровича і висловлюють щире співчуття його рідним і близьким.

***

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк підписав розпорядження про організацію похорону народного депутата України Михайла Сироти.

Відповідно до розпорядження комісію для організації похорону очолює Володимир Литвин. Витрати, пов’язані з ритуальними послугами, здійснюватимуться згідно з Порядком організації поховання народного депутата України.

Похорон народного депутата України Михайла Сироти відбудеться в середу, 27 серпня.

Про це повідомила комісія з поховання народного депутата України Сироти М. Д. За інформацією, наданою комісією, прощання з тілом народного депутата пройде з 11.00 до 12.30 у клубі Кабінету Міністрів України (вул. Інститутська, 7), панахида за покійним відбудеться в Києво-Печерській лаврі з 13.00 до 14.00.

Траурний мітинг і поховання М. Сироти — о 14.30 на Байковому кладовищі Києва.

Прес-служба Верховної Ради України.

***

Народний депутат Михайло Сирота загинув в автокатастрофі

Минулої неділі близько 19.40 в Київській області у ДТП загинув народний депутат України Михайло Сирота (член депутатської фракції «Блок Литвина»). Про це «Голосу України» повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС.

Трагедія сталася у Васильківському районі Київської області на 39-му кілометрі автодороги Устинівка—Гребінки—Узин. Автомобіль «Тойота камрі», яким керував Михайло Сирота, зіткнувся лоб у лоб з ДЕУ «Ланос» під керуванням водія 1984 року народження, мешканця одного з сіл району. Обидва водії загинули на місці, а пасажирка «Тойоти» — дружина народного депутата — доставлена до лікарні і нині перебуває в реанімації.

Причини та обставини ДТП з’ясовуються.

Михайло Сирота народився 17 липня 1956 року в Черкасах. Голова Трудової партії України, перший заступник голови комітету Верховної Ради із питань правової політики.