Українці споконвіку сповідували золоте правило: не те зерно, що в полі, а те, що в коморі. Хоч би який щедрий був урожай (ось як і нинішнього року), але доки не опиниться він у засіках, нічого хвалитися.

У Кам’янець-Подільському районі на Хмельниччині, в області і поза нею добротних «комор» останніми десятиліттями бракувало. Хлібоприймальні пункти та підприємства, звісно, діяли, але нерідко хлібороб, натрудившись за рік на зерновому лані, з гіркотою в серці віддавав переробникам (часто за копійки!) своє найбільше багатство. За зберігання чи досушування тим часом треба було добряче викластися. Зі вступом до СОТ та підвищенням вимог до якості продукції подільський хлібороб просто опинявся за «огорожею» світового ринку.

Ситуацію в регіоні взялася змінити відома компанія «Нібулон». Коли нинішньої весни її генеральний директор Герой України Олексій Вадатурський заявив, що вже до цьогорічних жнив «Нібулон» збудує сучасний європейський елеватор, де одночасно можна буде зберігати 66 тисяч тонн зерна, багато хто не вірив. Підняти таку будову вартістю до 70 мільйонів гривень за якихось три місяці?! Облиште казки та й годі! Однак 11 липня перше зерно було засипано в новенькі сховища. Їх потужність із приймання паралельно двох культур — до шести тисяч тонн на добу з великовантажних автомобілів, також можна за добу сушити дві тисячі тонн зерна двох різних зернових культур одночасно, а ріпаку — до 700 тонн на добу. Елеватор назвали «Смотрич» — як колись подоляни нарекли свою улюблену річку. Є тут на що подивитися. Ця зернова річка «Нібулону» під Кам’янцем — сучасне автоматизоване підприємство, оснащене новітнім високопродуктивним обладнанням відомих американських, датських, шведських, німецьких, російських, японських, а також вітчизняних фірм. Оскільки «Нібулон» уже має типові елеватори в багатьох областях України, то з кожною своєю новобудовою він дедалі вдосконалюється, як запевняє Олексій Вадатурський. «Смотрич» увібрав у себе весь попередній досвід компанії. На його спорудженні працювали 1500 робітників 78 підрядних організації з різних регіонів України. Більшість із них вже аси елеваторного будівництва. Проте ніхто не сподівався, що ділянку доведеться ретельно зачищати від присипаного сміттєзвалища, старих складів отрутохімікатів. Люди не спасували. Навіть перед форсмажорними обставинами: в землі було виявлено боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни — 71 бронебійний 122-міліметровий артснаряд і чотири 76-міліметрові. Довелося викликати емчеесників, вивозити знаряддя смерті, щоб натомість прийшли атрибути життя, якими повсякчас є хліб та зерно.

— Будівництво елеватора «Смотрич» дає змогу наблизити послуги компанії «Нібулон» до сільгосптоваровиробників області, — сказав на врочистій церемонії відкриття заступник голови облдержадміністрації Володимир Кирилюк. — Це велике досягнення, що в регіон прийшла потужна компанія, яка працює на товаровиробника, спільно з ним, на хороших партнерських умовах. Ми пишаємося, що на Хмельниччині вона задаватиме тон в аграрному секторі.

«Нібулон» вигідно вирізняється серед інших високою технологічністю, найсучаснішим обладнанням, і, головне, чесністю у взаємостосунках із товаровиробниками, — зауважив голова Державної інспекції з контролю якості сільськогосподарської продукції Василь Мельник. — Я впевнений, що подоляни отримали хорошого висококласного партнера, який зміцнить цей край.

— Відкриття «Смотрича» стало визначною подією для хліборобів і справжнім святом для жителів села Кам’янка, — додає очільник райдержадміністрації Ростислав Ярема, який вручив акт державної прийомки новозбудованого елеватора Герою України Олексію Вадатурському. — Територію загальною площею 6,7 гектара просто-таки блискавично рекультивовано, впорядковано, елеватор є зразком сучасного екологічно чистого виробництва. Громада Кам’янки, де виріс комплекс, отримала шанс вирішити безнадійні соціальні питання, наприклад, спорудження дитсадка, участь в якому бере «Нібулон».

Золота річка дорідного збіжжя тече на елеватор «Смотрич». І не тільки з Хмельниччини. Свій хліб — то перша запорука державної незалежності України, її визнання, її чільне місце серед найпотужніших країн-виробників. Такими само зерновими артеріями, як на Хмельниччині, «Нібулон» помережив усю карту України. Компанія дбає, щоб вони ніколи не міліли.

Хмельницька область.

На знімку: відкриття нового елеватора стало велелюдним святом.

Фото автора.