Україна святкує п’ятнадцятий день народження. Щоправда, торжества затьмарені трагедією, яка сталася у небі над Донеччиною. Власне, саме тому значна частина святкових заходів відбудеться сьогодні, 26 серпня.

А 23 серпня країна відзначила День Прапора.

Цього само дня Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович поклали квіти до пам’ятників Михайлові Грушевському, Тарасові Шевченку, cвятому Володимиру та пам’ятного знака «Жертвам голодомору 1932—1933 років».

Керівництво держави відкрило також пам’ятник В’ячеславові Чорноволу.

А розпочалися торжества зі святкової літургії у Софійському соборі столиці. В урочистому богослужінні взяли участь керівники християнських церков, які входять до Всеукраїнської ради церков, та релігійних організацій.

Після молитви Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Президент України Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Віктор Янукович запалили свічки перед іконостасом. Потім глава держави звернувся до народу країни. Його виступ відбувся на Софійському майдані, заповненому майже вщент киянами і гостями столиці. Віктор Ющенко передусім підкреслив, що гарантує «незмінність і безумовність демократичного, ліберального і національного вибору України». Він наголосив, що такий вибір продиктований Конституцією і Універсалом національної єдності, який підписали лідери політичних сил.

Водночас Президент України відзначив, що «Україна є і буде унітарною і соборною», а українській мові не буде альтернативи як державній та офіційній. Президент закликав раз і назавжди покінчити зі спекуляціями на мовних, національних і релігійних темах. Бо «суспільство чекає матеріалізації гасла єдності країни». А тому глава держави зініціював продовження процесу історичного примирення нації. «Суспільство хоче, щоб влада шанувала національну пам’ять», — наголосив Віктор Ющенко.

Окрім того, Президент України зупинився на тих економічних проблемах, які потрібно вирішити уряду найближчим часом. А тому Віктор Ющенко підкреслив особливу роль опозиції, яка, на його думку, «може належним чином аналізувати роботу уряду, показувати альтернативні варіанти, формувати тіньовий уряд». За словами глави держави, опозиція не може йти у відпустку.

Водночас Президент звернувся до урядовців з такими словами: «Влада — не привілей, а відповідальність. Відповідальність буде нести кожний міністр і кожний чиновник. З дня призначення за діями новосформованої влади стежить суспільство і закон».

Глава держави висловив сподівання, що уже в найближчі місяці Верховна Рада законодавчо визнає голодомор в Україні актом геноциду проти нашої нації. Він також повідомив, що після початку роботи другої сесії хоче внести низку законопроектів, спрямованих на реформування судової системи і правоохоронних органів. Бо, за його словами, суспільство вимагає дотримання свого головного правила — рівності кожного перед законом».

Увечері на території заповідника «Софія Київська» відбувся урочистий прийом від імені Президента України з нагоди Дня незалежності.