Десять років тому вуглевидобуток Луганської області становив понад 50 млн. тонн палива, сьогодні — майже наполовину менше. Таке істотне зниження обсягу виробництва в принципі логічне. Якщо зважити, що за цей період у регіоні закрито 43 вуглевидобувні підприємства. Проте з початку поточного року луганські гірники вже підняли на-гора 17 млн. тонн вугілля, що вище за виробниче завдання. Програму 2006 року достроково завершили в області дві шахти і п’ять ділянок. Напередодні професійного свята число лідерів, кажуть, зросте.

Нинішній рік луганські шахтарі вважають стабільним, хоча чекають від нового уряду більш наступальних дій. Зокрема, йдеться про ціноутворення на вугілля, сприятливе оподатковування для галузі, чіткішу систему розрахунків з енергетиками і достатнє, а головне —своєчасне фінансування вугільників. Сьогодні, наприклад, борги уряду із заробітної плати шахтарям становлять 23 млн. грн. До речі, гірники вважають, що годують себе самі. Якщо говорити про фінансування програми ліквідації шахт, то проблеми й досі залишаються невирішеними, а головне, перспективи дуже непевні. З 43 шахт, які потрапили під ліквідацію, тільки дев’ять закриті з виконанням повного комплексу робіт.

Серйозною і поки ще не вирішеною проблемою залишається передання соціальної сфери вугільної галузі місцевим органам самоврядування. У поточному році Мінвугілля планує на цю мету виділити Луганщині 32 млн. грн. Можна сказати, що 2006 рік добігає кінця, однак за минулий період жодний об’єкт соціальної сфери «під дах» органів влади не перейшов. Причина та само — брак коштів.

Луганськ.