Як уже повідомляв «Голос України», Конституційний Суд (КС) почав розгляд справи про конституційність існування демократичної коаліції після виходу з неї двох народних депутатів. Конституційне подання до КСУ з цього питання подали 105 народних депутатів.

Позавчора представник суб’єкта права на конституційне подання, народний депутат України від Партії регіонів Олена Лукаш заявила, що допускає можливість того, що КС прийме рішення, яке не врегулює ситуацію стосовно конституційності існування демократичної коаліції після виходу з неї двох народних депутатів. Вона нагадала, що 105 народних депутатів просять КС дати тлумачення терміна «коаліція депутатських фракцій» і назвати підстави для припинення її діяльності. «На нашу думку, зменшення чисельності членів коаліції — менше ніж половина парламенту, тобто — менше ніж 226 — це підстава для припинення діяльності такої коаліції. Раніше такої думки дотримувалися і члени коаліції», — сказала Лукаш. При цьому вона навела для прикладу розділ 13 коаліційної угоди, в якому йдеться про те, що підставою для припинення діяльності коаліції є зменшення її чисельності до числа менше 226. «Сьогодні, коли це зменшення справді відбулося, наша коаліція дотримується іншої думки», — констатувала Олена Лукаш.

Представник від Верховної Ради в Конституційному Суді України по цій справі, народний депутат України від фракції БЮТ Андрій Портнов виступає за відміну розгляду КС питання про конституційність існування демократичної коаліції після виходу з неї двох депутатів, крім офіційного тлумачення терміна «коаліція депутатських фракцій». Зокрема, А. Портнов сказав: «Наша позиція полягає в тому, що суб’єктами формування коаліції є винятково депутатські фракції... Конституційний Суд, гадаю, не повинен і не буде втручатися в діяльність законодавчої галузі влади. Ми свою позицію будуватимемо на тому, що КС не може регулювати своїми рішеннями ті питання, що регулюються винятково законами України і повинні затверджуватися винятково Верховною Радою. Тому з цілого ряду питань ми проситимемо припинити провадження і передати його на розгляд Верховної Ради України».

Конституційний Суд закінчив усне слухання справи і перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення.