За два попередні роки своєї каденції Запорізька обласна рада уклала угоди про дружбу і співробітництво з Московською та Ростовською областями Російської Федерації і Могильовською областю Республіки Білорусь. Якщо з росіянами до створення фермерського ринку в області поки що зв’язки розвиваються в основному по лінії туризму, то з білорусами зав’язалася тісна економічна співпраця. У Запоріжжі з’явився цех, де складають гомельські ліфти, а на полях працюють десятки новеньких зернозбиральних комбайнів, виготовлених сусідами.

І ось кілька місяців тому виразно окреслився ще один вектор регіональної «дипломатії», цього разу — в межах України. За словами голови обласної ради Олександра Нефьодова, ідею йому підказав народний депутат України Ярослав Сухий, який хоч і має запорізьку сторінку в своїй біографії, але в душі залишається тернопільцем. Тому, почувши ствердну відповідь, Ярослав Михайлович негайно зв’язався із земляками — і в червні представницька делегація на чолі з головою обласної ради Олександром Нефьодовим побувала на Тернопільщині. Звідти повернулися окрилені, привізши міжрегіональну угоду про розвиток та пожвавлення співробітництва, і почали з нетерпінням чекати на гостей.

Настав час наповнити цю угоду реальним змістом. Голова Тернопільської обласної ради Михайло Миколенко теж приїхав не з порожніми руками, а головне — включив до складу своєї делегації представників обласної державної адміністрації, генеральних директорів ОСП «Корпорація «Ватра» Василя Щиренка, СП «Ватра—Шредер» Володимира Дубовського, Чортківського ВАТ «Агромаш» Ярослава Журбу та інших представників бізнесу.

Приймаючи гостей, Олександр Нефьодов наголосив на тому, що міжрегіональні зв’язки є саме тією основою, на якій слід будувати взаємини в сучасному українському суспільстві. Регіонам сьогодні потрібно зробити кроки назустріч один одному, налагодити взаємовідносини та співробітництво, щоб об’єднати країну і діяти в інтересах держави. А перспективи такої роботи величезні, і з багатьох позицій почався поступ. Особливо цікавий діловий діалог має відбутися в плані впровадження енергозбережних технологій і туризму.

У цьому ключі і попрацювали під час п’ятиденного перебування тернопільської делегації на Запоріжжі. У торгово-промисловій палаті разом з представниками провідних туристичних фірм та агентств було обговорено програму спільних дій щодо розвитку сфери оздоровлення і дозвілля, у ВАТ «Мотор Січ» та ВАТ «Запоріжсталь» визначили точки докладання зусиль щодо налагодження промислової кооперації, у Приморському районі та в м. Бердянську гості ознайомилися з курортологічними можливостями наших санаторіїв. Побували вони також у фермерському господарстві «Матвєєв» Новомиколаївського району, в Запорізькій міській раді, на легендарній Хортиці, відвідали виставу кінного театру.

Безперечно, тернопільців у першу чергу цікавить просування продукції їхніх провідних підприємств на нові ринки. І вони зуміли зацікавити приймаючу сторону. Адже в Запорізькій області прийнято програму «Світло — селу», тому знадобляться економічні «ватрівські» світильники вуличного призначення. До речі, на «Запоріжсталі», де планують побудувати киснево-конверторний цех, та й у самому обласному центрі освітлювальна техніка з Тернополя теж буде не зайвою. Про це і йшла мова під час підсумкової прес-конференції.

— Бізнес бізнесом, але, як на мене, ми в першу чергу займаємося політикою, — сказав Олександр Нефьодов. — Адже ми з Михайлом Архиповичем вирішили поєднати мостом дружби дві області — західну і східну. І спільним бізнесом займатимемося, тому що взаємовигідні економічні зв’язки найнадійніші і найміцніші.

— Ми з Олександром Степановичем належимо до різних політичних партій, але у нас — спільні проблеми, які турбують територіальні громади, — подякувавши запоріжцям за вагому матеріальну допомогу жителям західних регіонів, котрі зазнали біди від повеней, підкреслив Михайло Миколенко. — І нам, на регіональному рівні, певно, краще видно, ніж у Верховній Раді, як від політичних розбіжностей потерпають люди. Можливо, співпраця наших регіонів, про що ми підписали угоду, стане першим кроком до порозуміння. Ми домовилися, що відповідні угоди підпишуть і всі райони наших областей, і це допоможе вибудувати ефективну програму багатогранної та плідної співпраці. А в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, у відділі козацької доби, ми відкриємо новий розділ, присвячений сучасному Запоріжжю. Адже славнозвісний Байда, князь Дмитро Вишневецький, який побудував прообраз козацьких січей, був вихідцем із Тернопільщини, з міста Вишнівця.

Тож, маючи таке спільне минуле, запоріжці й тернопільці неодмінно мусили простягти одні одним руку дружби. Бо, як кажуть, сам Бог велів їм єднатися. Але добрий почин завжди потребує продовження. І на свою братерську орбіту Олександр Нефьодов та Михайло Миколенко вирішили вивести львів’ян. Нагода поспілкуватися з цього приводу випадає їм на час відзначення Дня незалежності. Саме тоді у місті Лева планують відкрити фермерський ринок, а запоріжців, котрі працюють над створенням такої ж бізнесової структури, їхній досвід дуже цікавить.

Запорізька область.

На знімку: під час перебування тернопільської делегації у ВАТ «Мотор Січ»; у центрі — Михайло Миколенко та Олександр Нефьодов.

Фото автора.