Попри всі проблеми в державі, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності успішно функціонує і стабільно забезпечує виконання покладених на нього функцій, що досягається шляхом ефективної консолідації страхових коштів та раціонального їх використання. Безперечно, це є його головним досягненням за час існування.

Важливо і особливо відповідально в роботі фонду є те, що він мусить якнайкраще допомогти людям, своєчасно прийняти виважені й правильні рішення. Тож за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснюються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг: допомога при тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога при вагітності й пологах і на поховання (окрім деяких випадків), санаторно-курортне лікування, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, дитячих оздоровчих закладів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, позашкільне обслуговування дітей (придбання дитячих новорічних подарунків).

Хоча економічна ситуація в Україні непроста, фонд завжди акумулює всі свої можливості, думає, працює. Витрати на виплати допомог стабільно зростають з початку функціонування фонду і дотепер. З тимчасової непрацездатності витрати зросли з 882 млн. грн. у 2001 р. до 2963 млн. грн. у 2007 р. По вагітності та пологах, відповідно, — з 170 млн. грн. до 854 млн. грн. А у 2005—2006 рр. фонд успішно й своєчасно здійснював виплати у значно збільшеному розмірі при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Шахраї є всюди, і фонд часто стикається з проблемою викриття тих, хто незаконно, без будь-яких підстав, отримує ту чи іншу допомогу. У зв’язку з цим фондом постійно вживаються відповідні заходи, які роблять його діяльність ефективнішою. Так, забезпечуючи виконання бюджету фонду за 2007 рік, управління з питань соціальних виплат та експертизи тимчасової непрацездатності відповідно до його основних завдань та функцій з метою вивчення причин, які негативно впливають на виконання бюджету, здійснило 15 перевірок правильності застосування чинного законодавства при призначенні та виплаті матеріального забезпечення, обґрунтованості видачі та продовження лікарняних застрахованим особам.

Окрім того, спільно з МОЗ України опрацьовано Положення про експертизу тимчасової непрацездатності та Інструкцію про порядок здійснення контролю за станом експертизи тимчасової непрацездатності, запроваджено щоквартальний моніторинг обґрунтованості видачі та продовження лікарняних, що дасть можливість здійснити заходи із запровадження контролю за станом експертизи і, відповідно, запобігти необґрунтованим витратам коштів на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Спеціалістами Фонду з питань експертизи тимчасової непрацездатності минулого року здійснено перевірку 4 039 закладів охорони здоров’я. За результатами перевірок фонду відшкодовано більш ніж 261 тис. грн. за необґрунтовано виданими (продовженими) лікарняними та путівками у реабілітаційні відділення санаторіїв. До дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 1 249 лікарів. Перевірено 625 звернень від страхувальників. У результаті попереджено виплати за необґрунтовано виданими та необґрунтовано продовженими лікарняними на суму близько 400 тис. гривень.

Здійснення санаторно-курортного лікування для фонду є особливим завданням, адже від стану здоров’я людини залежить і рівень якості її повсякденного життя, і, звичайно, продуктивність праці. За період діяльності фонду окреслилась чітка тенденція щодо збільшення витрат з надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їхніх сімей. Якщо у 2001 році витрати фонду по статті «Оздоровчі заходи» були 468 217 тис. грн., то в 2007 році витратили 1102 629 тис. грн. У 2007 році у зв’язку з переданням виплати двох видів допомоги органам соціального захисту витратна частина бюджету скоротилася на 2 127489 тис. грн., внаслідок чого збільшився чисельний показник частки витрат на оздоровчі заходи. Водночас питома вага цих витрат у витратній частині бюджету фонду постійно зменшується.

Завдяки зусиллям фонду понад 300 тис. чоловік щорічно мають змогу поліпшити своє здоров’я у кращих санаторно-курортних закладах України, на базі яких проводиться комплексне лікування, медична реабілітація та профілактика захворювань з максимальним використанням природних лікувальних ресурсів, традиційних та нетрадиційних методів відновлювального лікування.

Варто зазначити, що в загальній системі санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб та членів їхніх сімей певне місце посідають санаторії-профілакторії, в яких санаторно-курортне лікування здійснюється без відриву від виробництва в межах звичайної кліматичної зони та без періоду адаптації до нових кліматичних умов. У порівнянні з 2001 роком спостерігається зменшення кількості санаторіїв-профілакторіїв, які частково фінансуються фондом, в основному, за ініціативи їхніх власників у зв’язку з перепрофілюванням або припиненням їхнього функціонування.

Одним із пріоритетних завдань фонду є якісне та повноцінне літнє оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах. Цього року фонд планує оздоровити більш як 345 тис. дітей, витративши понад 171 млн. грн. (у 2001-му — 59 млн. грн.).

Зараз, на жаль, існує чимало захворювань у дітей через недостатню рухову активність. Тому важливим доповненням до щорічного дитячого оздоровлення є регулярні заняття спортом у спеціалізованих гуртках та школах. За період функціонування фонду збільшилися витрати на часткове фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл удвічі. Окрім проведення навчально-тренувального процесу, за кошти фонду забезпечується оздоровлення учнів таких шкіл на базі оздоровчо-спортивних закладів.

Постійно збільшується кількість страхувальників, що обслуговуються фондом: станом на кінець 2007 р. кількість страхувальників на обліку у фонді становила 1 231 174, що порівняно з 2001 роком на 700 857, або в 2,3 разу більше.

Відповідний контроль за функціонуванням закладу, а також його відповідність нормативно-правовим актам — це ті ланки, без яких не обходиться більшість організацій. У фонді контрольно-ревізійна робота спрямована на здійснення внутрішнього (комплексні і тематичні перевірки органів фонду) та зовнішнього контролю (ревізії страхувальників та інших отримувачів коштів фонду). Органами фонду постійно вживаються заходи щодо посилення контрольної роботи з питань наповнення бюджету, законності проведення виплат за кошти фонду та повноти застосування фінансових санкцій за несвоєчасну і неповну сплату страхових внесків. Згідно з нормативною базою фонду спеціалістами робочих органів відділень фонду здійснюються планові і позапланові перевірки страхувальників. До порушників законодавства по коштах соціального страхування органами фонду застосовуються фінансові (штрафні) санкції відповідно до чинних нормативно-правових актів.

Юридичною службою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснюється робота з опрацювання проектів законів України, нормативних актів Кабінету Міністрів України, готуються інструкції та положення з питань функціонування фонду, представляються інтереси фонду в судових інстанціях, надаються консультації страхувальникам та застрахованим особам.

Тож, зважаючи на ту відповідальність, яку несе і обов’язково нестиме Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, можна із впевненістю стверджувати, що він посідає важливе місце в соціальній інфраструктурі України й відіграє значну роль у забезпеченні добробуту наших громадян. Працівники та керівництво фонду завжди відкриті до прозорого діалогу з громадськістю щодо своєї діяльності і будуть раді прийти на допомогу кожному українцю.

С. САНЧЕНКО, директор Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.