З новою силою розгорається конфлікт між секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів України, що не робить честі нікому. Після серії голосних звинувачень, що пролунали на цьому тижні, і підтвердження СБУ, що з секретаріату одержано документи щодо діяльності Кабінету Міністрів на шкоду національним інтересам держави, вчора командою Президента було завдано ще один удар по виконавчій владі.

Кепська справа

У п’ятницю Юлію Тимошенко знову звинуватили в лобіюванні російських інтересів. Як повідомила прес-служба Президента, уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив: «Кабінет Міністрів має всі підстави доручити Міністерству палива та енергетики затвердити рішення про переведення нафтопроводу «Одеса—Броди» в режим роботи з проектного напряму й невідкладно почати переговори з російською стороною щодо зміни маршруту транспортування нинішніх обсягів російської нафти до Чорного моря через Одесу».

«Отже, керівництво уряду, приймаючи або не приймаючи згадані рішення протягом найближчого тижня, має шанс однозначно показати, що у сфері енергобезпеки воно керується національними інтересами України або ж якимись іншими інтересами», — підкреслив Соколовський.

Політика коротких штанців

Із проханням прокоментувати заяви, що звучали на адресу Прем’єр-міністра України та лідера БЮТ, «Голос України» звернувся до народного депутата України, члена фракції Блоку Тимошенко Андрія Шкіля.

«Чергова нісенітниця, котра тільки підтверджує, що українська політика ніяк не може вилізти з коротких штанців. Секретаріат Президента нагадує мені пацана з підбитим оком і замазаними зеленкою коліньми, що постійно шукає винуватих», — сказав народний обранець.

На його думку, президентська кампанія набирає обертів, і заяви команди Ющенко доводять, що «вони, нарешті, зрозуміли, що програли».

Усі засоби гарні?

На запитання «Голосу України», кому вигідний скандал із звинуваченнями уряду у «зраді національних інтересів», народний депутат України, член фракції Партії регіонів Василь Хара відповів: «Тільки Президентові і його оточенню. Триває боротьба за президентське крісло, в якій, судячи з того, що відбувається, всі засоби гарні». Політик упевнений, що все це позначиться на міжнародному іміджі України: «З нами ніхто не хоче серйозно розмовляти. Ми чекаємо мільярдних інвестицій. Але хто, дивлячись на Президента, на Кабінет Міністрів і на парламент, буде з такою владою ризикувати своїми грошима?..».

Тільки факти

Народний депутат України, член фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський навів «Голосу України» декілька фактів, з яких, на його думку, наші читачі повинні самі зробити висновки: «Всім відомо, що нафтопровід «Одеса—Броди» будувався Україною як один із компонентів диверсифікованості енергопостачання. Щоб ми не залежали від однієї країни. В ЄС є норма, відповідно до якої не можна залежати від однієї іноземної країни в плані енергопостачання більш як на чверть. Але Юлія Володимирівна і Кабінет Міністрів жорстко виступають за те, щоб продовжувати використання «Одеса—Броди» у реверсному режимі, тобто у варіанті його російського використання. Друге. Усі пам’ятають, як керівництво уряду наполягало на негайному продажі Одеського припортового заводу, не говорячи людям про те, що як підрозділ у продажі приватникам ОПЗ значився єдиний в Україні аміакопровід — суперстратегічний і суперважливий об’єкт національної безпеки. До того ж уряду було відомо, що саме російські фінансово-промислові групи і збиралися купити на цьому, так званому, аукціоні ОПЗ разом з аміакопроводом... Третій факт — ситуація з американською компанією «Венко», з якою було підписано угоду на видобування енергоносіїв на шельфі української частини Чорного та Азовського морів. Ми пам’ятаємо, як уряд категорично виступав проти цієї угоди. А я добре пам’ятаю, що Росія була незадоволена тим, що не російські компанії добуватимуть нафту і газ у Чорному морі й, особливо, Азовському, котре вважається закритим спільним морем України і Росії... У травні місяці два дуже великі російські банки, що мають філії в Україні, перевели в них 2 млрд. доларів. І саме в цей час в Україні за декілька днів штучно був обвалений долар». «Ви вважаєте, що все це випадковості?», — запитує народний депутат, додаючи, що на всі запитання мають дати відповідь компетентні органи.

Центри впливу і точки напруженості

При цьому лідер Компартії Петро Симоненко називає тих, кому доручено розібратися, а саме СБУ, «політичною поліцією» і виступає за її фінансову перевірку і реорганізацію. «Фактично, через Ющенка і секретаріат Президента Білий дім і спецслужби США здійснюють практичне керівництво Службою безпеки України, використовуючи цю державну установу для розширення і закріплення своєї агентурної мережі, створення різноманітних «центрів впливу» і «точок напруженості», — вважає лідер КПУ.

Дискредитація на міжнародному рівні

У свою чергу, Тарас Стецьків, народний депутат України від фракції «Наша Україна—Народна самооборона» в інтерв’ю журналістам розцінив повідомлення секретаріату «як абсурд, нісенітницю». «Так само можна звинуватити кого-небудь у сіоністській або в антисемітській змові, в будь-якій африканській змові», — обурюється Стецьків.

У сухому підсумку ситуація невесела

«Заяви секретаріату свідчать про те, що команда Ющенка здійснює оперативну роботу. А інакше звідки в них такі факти. Не маючи розвідки на Кавказі, про що зі смутком повідомив екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, ми, виявляється, маємо налагоджене політичне стеження. Крім того, самі звинувачення тягнуть на серйозний політичний скандал, тому що мова йде не просто про президентські вибори, мова йде про зраду національних інтересів і про дії українського уряду на користь іншої держави», — заявив в інтерв’ю «Голосу України» політолог Андрій Єрмолаєв. На думку експерта, якщо дані факти підтвердяться, Генпрокуратура повинна порушити справу. Якщо ж це не підтверджується, ті, хто оприлюднив обвинувачення, самі повинні відповідати перед законом.