Учора в Укрінформі презентували аудіовидання «Класика української літератури: Живі голоси» — спільний проект Фонду Миколи Томенка «Справедлива країна» та Національної радіокомпанії України, видане до річниці Дня незалежності.

До цього видання увійшли унікальні аудіозаписи поетичних творів відомих українських літераторів у виконанні Василя Симоненка, Максима Рильського, Миколи Бажана, Павла Тичини, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Платона Воронька, Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Василя Стуса та інших. Більшість записів — із фондів Українського радіо, решта — з приватних архівів. Найдавніший запис з голосом Марка Кропивницького датовано 1906 роком, повідомили «Голосу України» у прес-службі Миколи Томенка.

Учора, як зазначив народний депутат, почалася акція з популяризації української поезії на низці FM-радіостанцій. Зокрема, таку ініціативу вже підтримали «Наше радіо» та «Ретро FM». «Сподіваюся, й інші радіостанції не залишаться осторонь та підтримають цю своєрідну соціальну рекламу з популяризації української літератури», — сказав він.

Нині фонд видав першу тисячу компакт-дисків «Класика української літератури: Живі голоси», які планується поширювати в освітніх закладах України. «Але це тільки початок. Ми запропонуємо співпрацю Міністерству освіти і науки та місцевим меценатам, щоб усі 22 тисячі шкіл в Україні мали хоча би по примірнику цього видання», — поділився планами Микола Томенко.

Він розповів, що досвід поширення попереднього диску з голосом Василя Симоненка засвідчив: паралельно буде ще багато цікавих аудіозаписів з приватних архівів, щоб їх почула ширша аудиторія.

«Крім того, ми запланували видання чергового аудіодиску з фрагментами прозових творів відомих вітчизняних письменників, які читали б автори самі. Сподіваюся, що наш новий метод навчання — просування української літератури через «аудіопереконання» самих авторів (відомих літераторів, яких вивчають сьогодні у шкільній програмі), досягне своєї мети і допоможе школярам пізнати українську літературу, її настрої та мотиви», — зазначив Микола Томенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.