Департамент державної служби боротьби з економічними злочинами (ДСБЕЗ) МВС України активно протидіє зловживанням і хабарництву з боку службових осіб навчальних закладів усіх рівнів, управлінь та відділів освіти обласних і районних державних адміністрацій, нецільовому використанню та розкраданню бюджетних коштів тощо. Генеральна прокуратура, Служба безпеки, ДПА, Міністерство освіти і науки та Головдержслужба затвердили План спільних заходів правоохоронних органів щодо протидії корупції та хабарництву у сфері освіти.

Органами внутрішніх справ цього року викрито 485 злочинів, серед яких 386 (80%) службових, у т. ч. 200 фактів хабарництва та 91 — розкрадання майна. До кримінальної відповідальності притягається 121 особа (29 керівників та 24 інших службових осіб). До суду направлено 128 кримінальних справ.

Найбільше злодіянь зафіксовано в Луганській (59), Донецькій (57), Одеській (51), Дніпропетровській (33), Миколаївській (33) та Полтавській (27) областях.

Найчастіше факти хабарництва виявляють під час складання іспитів та заліків.

Скажімо, прокуратурою Одеси за матеріалами УДСБЕЗ УМВС України порушено кримінальну справу стосовно трьох посадовців заочного відділення Одеської національної морської академії, які в травні цього року збагатилися на 143 тисячі гривень.

У цій само області порушено кримінальну справу стосовно посадовця Білгород-Дністровського кооперативного технікуму, яка погріла руки за рахунок студентів заочної форми навчання, сприяючи їм в успішному складанні іспитів.

У Києві затримано двох посадовців Інституту міжнародних відносин Національного авіаційного університету, які вимагали п’ять тисяч гривень від студента за отримання позитивної оцінки при складанні академічної заборгованості.

На Херсонщині спіймали на «гарячому» посадовця державного морського інституту, до рук якого прилипло 7,15 тисячі доларів.

Аналогічні факти хабарництва викрито у майже 30 ВНЗ країни.

На Луганщині прокуратурою одного з міст за матеріалами УДСБЕЗ УМВС області порушено кримінальну справу стосовно директора професійного ліцею, який незаконно уклав договори про проходження безоплатної виробничої практики, чим завдав навчальному закладу збитків на 168 тисяч гривень.

Виявлено випадки нецільового використання бюджетних коштів з боку службових осіб навчальних закладів, відділів освіти районних державних адміністрацій та інших органів місцевої влади. Зокрема, в Києві порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб одного з національних університетів, які допустили перевитрату бюджетних коштів на 10,8 мільйона гривень.