У ці дні Луганщина відправляє гуманітарну допомогу в райони Івано-Франківської області, що потерпіли від повені. Серед подарунків — національні прапори, виготовлені на місцевому підприємстві «Колумб».

Авторові цих рядків удалося побувати в цеху, де здійснюють розкрій та виготовлення прапорів для купола будинку Верховної Ради. Синьо-жовте полотнище яскравого розфарбування вражає своїми розмірами. Луганське підприємство вже майже десять років є єдиним і постійним виготовлювачем цієї продукції для українських парламенту й уряду. Сьогодні, приміром, здійснюється нове оформлення Верховної Ради, і «Колумб» у цьому бере участь. З часткою гумору керівник підприємства Михайло Столпер каже про те, що з певного часу він, мабуть, єдиний в області, хто знає про майбутні візити в Україну урядових делегацій з інших країн. Якщо «Колумб» одержав замовлення від секретаріату Президента на виготовлення комплекту прапорів Греції або Польщі, значить, незабаром приїдуть європейські гості. До комплекту входять прапори від найменших — для встановлення на машини — до тих, котрі вивішують на 20-метрових флагштоках. До речі, на «Колумбі» було виготовлено прапор розміром 4 х 6 м, встановлений потім на Говерлі під час сходження Президента на цю гірську вершину.

Висока якість продукції луганчан за більш як десять років зарекомендувала себе так, що їм довірено виготовлення майже всієї державної атрибутики. Поліефірна тканина не піддається впливові атмосферних явищ і не вигоряє, а головне — правильно відображає кольори українського прапора. Саме синьо-жовтий, а не «блакитно-жовтий», як іноді досі вважають. «Колумб» виготовив усю прапорову символіку для української митниці, податкового відомства, Військово-Морських сил тощо. А випадок допоміг отримати замовлення і від росіян. Розповідають, що під час параду в Севастополі атрибутика Військово-Морських сил України мала набагато ліпший вигляд, аніж російського Чорноморського Флоту, і росіяни це відзначили самі. Незабаром вони звернулися до «Колумба» по допомогу і попросили розробити для них морську символіку. Інтерес росіян до українського виробника зріс настільки, що Михайло Столпер відкрив у Москві представництво свого підприємства. А ще одне — у Польщі. У нього сьогодні чимало партнерів у Європі.

Розмови про майбутнє фірми піднімають Михайлові настрій.

— По-перше, ми спостерігаємо дедалі більшу повагу до національного прапора, по-друге, з’являється інтерес до цього атрибута і як до частини реклами, і як до ефективного способу підвищення іміджу підприємства. Тому в нас попереду — багато цікавої роботи, — каже він.

Луганськ.

На знімку: розкроювання прапора для Верховної Ради.

Фото автора.