Шість навчальних закладів відкриють у столиці

Нові школи та дитячі садки приймуть киян у Дарницькому, Деснянському, Подільському, Солом’янському та Святошинському районах.

До речі. Восени до ЗОШ підуть 22 тисячі першокласників. Очікується, що протягом найближчих п’яти років кількість учнів зростатиме. Якщо в минулому навчальному році в школах столиці навчалося понад 236 тисяч учнів, то у 2012/2013-му здобуватимуть загальну середню освіту майже 260 тисяч дітей.

Чому не доплачують завідувачам музеїв?

Чи зобов’язана адміністрація школи виконувати накази міністерства? Звісно, зобов’язана, скажете. Я теж так думала, доки до рук не потрапив наказ № 640 від 04.09. 2006 р. «Про внесення змін до положень щодо музеїв при навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки». До того ж очі відкрила моя приятелька, завідувачка шкільного музею.

Читаємо: «Керівник навчального закладу встановлює надбавки за завідування музеєм за рахунок і в межах фонду заробітної плати. Завідувачу музеєм... встановлюється надбавка за рахунок і в межах фонду заробітної плати з урахуванням вимог пункту 3.3 Положення про навчальний кабінет загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 № 601. Розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) завідувача кабінетом (майстернею) загальноосвітніх навчальних закладів встановлюється згідно з наказом МОН України від 29.03.2001 № 161».

Щоб було зрозуміліше, поясню: керівнику музею мають платити гроші за музейну роботу та 10 відсотків за завідування ним. Сьогодні ж моя колега трудиться безкоштовно. При музеї функціонує гурток, за роботу якого вона отримує копійки! Адміністрація цієї установи вирішила дуже хитро-мудро: щоб людина не скаржилась і працювала добросовісно — дали їй за роботу гуртка, а все інше — проведення екскурсій, поповнення музейних фондів, співпраця з державними музеями аналогічного напряму, проведення різноманітних тематичних свят, заходів, лекцій, врешті-решт, наведення порядку в музеї — це все безкоштовно.

Може, знайома одна така наївна? З’ясувалося, їх у школі двоє (в закладі два музеї).

Поцікавилась у іншої приятельки, яка працює в сільській школі, завідує етнографічним музеєм. Картина така само, як і в райцентрі, до речі.

Шановний пане міністре! Невже ви призупинили чи скасували дію згаданого наказу? Коли? Відповідь, гадаю, хочуть почути всі завідувачі музеїв країни.

Вікторія МИЛОВИДОВА.

Київ.