«Віче» серпневий

Головним елементом великого Державного герба України, як відомо, є знак княжої держави Володимира Великого (малий Державний герб України).

Сам тризуб — візерунок князя Київської Русі — цікавить багатьох дослідників сивої давнини. Проте судження та висновки про його втаємничений зміст — різні. Скажімо, один з дослідників побачив у тризубі планетарну конструкцію побудови Сонячної системи, другий — звичайнісінький морський якір, третій — усі 20 літер слов’янської абетки-грамоти, а четвертий, застосувавши дослов’янську писемність рисок і різок, прочитав цілу фразу: «Від Києва земля руська стала». То чим насправді є найвідоміший тризуб-візерунок князя Володимира Великого, який узято тепер за малий герб незалежної України? Несподівані гіпотези та відкриття — на сторінках журналу Верховної Ради «Віче», серпневий номер якого щойно вийшов друком.

До речі, чи знаєте ви, яким був державний устрій Київської Русі? Не поспішайте навішувати на нього ярлик феодалізму. На переконання відомих дослідників давньоруської держави, її державний устрій є унікальним історичним феноменом. Тож чим насправді була Київська Русь — країною вільних демократичних інститутів, нерозвинених родоплемінних відносин, торгового капіталізму чи народовладною? Якщо вам цікаво дізнатися, поспішайте прочитати останній номер парламентського журналу.

«Таємниці княжого герба» (стор. 27)

Широкою палітрою на сторінках «Віча» представлено і сьогодення України. Зокрема, журналісти парламентського часопису акцентують увагу на проблемах збереження довкілля. Цього разу в центрі уваги — місто хіміків та сталеварів: Дніпродзержинськ. З’ясовується, що нині тут на кожного городянина припадає по 165 тонн надто небезпечних речовин: урану та продуктів його розпаду — миш’яку, торію, радію. Щільність щорічних викидів забруднюючих речовин на один квадратний кілометр міської площі у 120 разів вища, ніж по Україні. 78 відсотків городян мають рівень здоров’я нижчий та набагато нижчий, ніж загалом по країні. Проте Дніпродзержинськ, ситуація в якому здатна спричинити катастрофу національного, навіть планетарного, масштабу, досі не має особливого статусу.

Слід зазначити, стверджують вічани, що життєвий простір українців постійно зменшується: його дедалі агресивніше поглинають величезні масиви сміттєзвалищ. Як зупинити цю страшну навалу? Не треба вигадувати велосипед, запевняє журнал Верховної Ради «Віче», досить лише перенести на вітчизняний грунт досвід наших західних сусідів, котрі зуміли навіть відходи перетворити на доходи.

На сторінках свіжого номера парламентського часопису допитливий читач знайде для себе ще багато корисної та цікавої інформації.