Сьогодні в Києві проходитиме генеральна репетиція параду, запланованого на 24 серпня. Учора над Хрещатиком кружляли винищувачі й бомбардувальники, але кияни принаймні вже знали, що відбувається. А от увечері у вівторок поява танків на вулицях української столиці спричинила якщо не переполох, то, як мінімум, подив. Крім того, проти проведення параду виступила київська влада, а торговці величезного столичного підземного комплексу всерйоз побоюються, що важка техніка провалиться під землю. Адже коли в Києві востаннє демонстрували військову міць, під Хрещатиком ще не було нічого, крім метро.

«Знаєте, що в Києві танки?» — замість «добридень» почула я від таксиста. Він уважно спостерігав за моєю реакцією і був дуже здивований тим, що обійшлося без непритомності. Кажу, авжеж, ось поспішаю подивитися на репетицію параду, присвяченого 17-річчю незалежності України. А коли довідався, що везе журналіста, його «прорвало»: «Скажіть, це хто ж у нас такий розумний, що в годину пік запустив колони військових у Київ? Га!? Напишіть, що й без танків у нас пробки, а тут взагалі повний безлад!».

І правда, центр міста зустрів довжелезними заторами, а в хмарах пилу сердилися водії легковиків: «Цілу годину витратив, щоб проїхати півтора кілометра! Чому репетиції не можна проводити у вихідні або вдень?».

«Я, чесно кажучи, дуже злякалася. Думаю, все — війна почалася», — стривожено розповіла «Голосу України» молода мама Тетяна Мироненко. А в цей час від БТРів і танків земля тремтіла. Після себе, незважаючи на те, що гусениці були одягнені у спеціальні «гумові черевики», техніка залишала трохи «пом’ятий» асфальт. На балкони вискакували перелякані люди. А от із тротуарів їм посміхалися ті, хто вже розібрався, в чому річ: «Ой, так здорово! Вражає! Треба проводити паради». Кияни і гості столиці також із задоволенням фотографувалися на тлі військової техніки.

Набагато менше щастя було на обличчях людей, які в цей час перебували під Хрещатиком. «Ми злякалися вібрації. Думаю, що техніка може провалиться під асфальт», — поділилася відчуттями продавець модного одягу в магазині під Майданом.

Радість випромінював здебільшого лише міністр оборони України Юрій Єхануров, котрий на особистому прикладі показував, що боятися нема чого: «Ну ви ж бачите, що нічого не завалюється. Все витримує!». «Як будівельник, можу вам сказати, що коли щось будується, то розраховується з хорошим коефіцієнтом. Тут усі знають, що проходять паради, тому ті, хто проектував, ураховували це», — запевнив усіх глава Міноборони.

Однак у Київській міськдержадміністрації його оптимізму не поділяють. До того ж тут побоюються повторення Скнилівської трагедії. Тому в понеділок столичні чиновники висловили свою незгоду з рішенням Президента України продемонструвати військову міць. А військовим літакам вони взагалі заборонили пролітати над Хрещатиком. Військові щиро здивовані загальмованою реакцією київської влади. Указ Віктора Ющенка про проведення параду вони обіцяють виконати, водночас гарантуючи безпеку мало не на 200 відсотків. Щоправда, сам Президент заборонив своїм указом демонстрацію технічних можливостей літаків над Хрещатиком.