70 гектарів вирощеного зерна ячменю пропало в сільгосппідприємстві «Комсомольське» села Садове Козятинського району. Зібрати хліб йому не дозволила група пайовиків. Вони живим щитом перекрили шлях комбайнам. «Облогу» тримають дотепер. Ячмінь уже осипався, ще трохи — і те саме станеться з озимою пшеницею. Розчистити дорогу не вдалося навіть міліції.

Так селяни «помстилися» за те, що їх не «відпускають» до іншого орендаря. Щоправда, такі дії є явним порушенням закону. Це підтверджує і керівник господарства Володимир Тимощук, і самі правоохоронці. У селі кажуть, що конфлікт має ще одну очевидну сторону — людей зіштовхнули лобами ті, кому не терпиться поставити господарство на коліна, щоб потім самим прибрати його до рук.

Ще п’ять років тому на господарство накинули оком заїжджі бізнесмени. Землі багаті. Місце його розташування — село Садове — поруч з київською автомобільною трасою, район межує з Київщиною. Для керівника «Комсомольського» приїзд «гостей» став першим тривожним дзвінком. Щоб підприємство не опинилося в чужих руках, Тимощук з дружиною вирішили скупити контрольний пакет акцій. Валентина Тимощук працювала головним бухгалтером, мала безпосередній стосунок до господарства. На себе жінка й оформила акції.

Але це не сподобалося окремим акціонерам. У селі кажуть, що перші зчинили ґвалт поплічники колишнього керівника господарства. Мабуть, саме за їхніми листами до села почали навідуватись перевіряльники — від фахівців управління земельних ресурсів до правоохоронців. Порушень не знайшли. Як зазначено в одному з документів, «купівля акцій здійснювалася на добровільній основі, за договірною ціною сторін».

У квітні нинішнього року, коли людям нарешті видали Державні акти на землю, 55 селян не стали укладати угоди з сільгосп-підприємством «Комсомольське». Натомість почали вимагати повернення своїх наділів. Планують передати їх інвестору з Київщини.

— Таке побажання пайовики висловили тоді, як поля вже засіяли озимими ще з осені минулого року, — каже Володимир Тимощук. — Ми їм це пояснювали. Казали, зберемо урожай, тоді повернемо землю. Але вони дочекалися, коли пшениця дозріла, і вдалися до протесту.

За словами керівника господарства, пайовики вимагають віддати їм землі з вирощеним врожаєм. «Але ж це наше майно, наші старання, на все це витрачено чималі кошти...»

Ми не проти того, щоб люди самостійно обирали собі інвестора, — зазначає співрозмовник, — але ж дайте хліб зібрати, скільки тут уже залишилося до кінця жнив...

Фахівці обласного управління земельних ресурсів звертають увагу на те, що землі для пайовиків, які мають намір вийти з господарства, в натурі поки що не виділені, не визначено їхні межі. А це один з обов’язкових елементів набуття права власності.

— Через цей бунт господарство зазнало великих збитків, — продовжує Володимир Тимощук, — тільки за втрачене зерно недоотримаємо понад півмільйона гривень. Та й на насіння не вдасться припасти стільки, як планували. Комбайнерам треба заплатити. Не за роботу, а за простій. Бо ми найняли машини з іншого господарства.

У сільгосппідприємстві «Комсомольське» сподівалися, що суд розставить всі крапки над «і». Той, справді, задовольнив позов. Але рішення залишилося невиконаним. Бо його оскаржили в Апеляційному суді. Судова тяганина може тривати до наступних жнив. Скривджена нива не може чекати стільки

часу.

Коментар

Сергій Лановик, заступник голови Козятинської районної ради:

— Ми намагалися переконати людей не приймати таких необдуманих рішень. Адже всі вони сільські жителі і як ніхто добре знають ціну хлібові. Більше того, їхні дії містять ознаки порушення чинного законодавства. Але ж не будеш застосовувати силу. На жаль, домовитися про «розблокування» дороги на жнивне поле так і не вдалося. Бажаючим вийти з господарства навіть пропонували укласти тимчасову угоду з сільгосппідприємством. Це дало б їм можливість отримати оплату за свій пай. Без таких угод їм нічого не заплатять. Та вони відмовилися.

«Бунтівники»тримають «облогу» поля

Наприкінці минулого тижня бунтівники продовжували блокувати дорогу комбайнам. З ними знову вели переговори представники районної влади, правоохоронці. Але ті залишаються непоступливими. Крім того, за словами керівника господарства, вони розширили свої дії на садок підприємства, забрали звідти 160 кілограмів яблук. Мотивують тим, що сад також є частиною їхнього паю. «Не знаю, чим усе це закінчиться і хто може вплинути на дії тих, хто займається відвертим шкідництвом. Хліб ми здаємо державі, влада мала б діяти більш рішуче...»

Вінницька область.