Мова про головні споруди Києва і Львова, де планується проведення матчів футбольного Євро-2012. Схоже, крига скресла, і від розмов про будівництво і реконструкцію переходять до діла.

У Києві після реконструкції кількість глядацьких місць на столичному НСК «Олімпійський» зменшиться до 73 тисяч, сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ представник німецького архітектурного бюро GMP Generalplanungsgesellschaft mbH(Німеччина), яке розробляє проект реконструкції НСК «Олімпійський», Христіан Гоффманн. Нагадаємо, що раніше головний стадіон країни вміщував 83 тисячі глядачів.

За німецькими планами, після реконструкції верхній ярус споруди матиме нове перекриття, а нижній буде повністю перебудовано. «Основна вимога, яка була поставлена перед нами, — збереження верхнього ярусу. Тому й вирішили сконструювати дах, котрий стоятиме окремо від верхнього ярусу і існуючих несучих конструкцій стадіону. Виходячи з цих умов, у нас вийшло дуже легке мембранне перекриття верхнього ярусу», — зазначив пан Гоффманн.

Фахівець уточнив, що тільки трибуни знаходитимуться під дахом, а футбольне поле залишиться просто неба. Вартість реалізації проекту реконструкції стадіону становить 300 мільйонів доларів, а вартість проектних робіт — близько десяти відсотків від цієї суми.

Далі представник німецького архітектурного бюро зазначив: «Сьогодні ми виходимо з того, що до кінця 2010 року проект має бути завершений. Після закінчення реконструкції стадіон відповідатиме найсучаснішим вимогам з точки зору технічного оснащення і безпеки».

Як відомо,Державне підприємство НСК «Олімпійський» підписало договір на виконання робіт з реконструкції стадіону з німецьким архітектурним бюро GMP Generalplanungsgesellschaft mbH(Німеччина). Згідно з цією угодою, передбачено три стадії робіт. Перша — презентація концептуального проекту впродовж 60 днів. Друга — робочий проект, який повинні подати впродовж 180 днів (паралельно здійснюватимуться будівельні роботи). Третя — робоча документація (паралельно супровід будівництва до 2010 року).

У Львові почали підготовчі роботи на місці будівництва стадіону до Євро-2012 на вулиці Стрийській-Кільцевий. До кінця вересня австрійська компанія «Альпіне» облаштує будівельний майданчик, підведе тимчасові комунікації й здійснить роботи зі зняття родючого шару землі. Відповідно до графіка робіт, до кінця 2008 року будівельники підготують котловани для заливання підвалин.

За словами директора департаменту Євро-2012 у Львові Олега Засадного, міська рада виступила гарантом фінансування всього проекту будівництва.

«Цього року на стадіон у бюджеті передбачено 80 млн. гривень. А найбільший обсяг буде зроблений 2009 року. Австрійці підготували проект дуже оперативно й зробили це із характерною для них високою якістю. Якщо триматимемо такий темп і надалі, то не матимемо жодних проблем з дотриманням строків, заявлених УЄФА», — відзначив пан Засадний.

Проект стадіону на 33 тисячі місць, виготовлений австрійським конструкторським бюро Альберта Віммера, вже пройшов узгодження Укрдержекспертизи та інших дозвільних установ. Здати стадіон заплановано у липні 2010 року.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.