Обидві палати російських Федеральних зборів 26 серпня проведуть «синхронне» позачергове засідання. Про це заявив «Голосу України» голова комітету у справах СНД Ради Федерації Вадим Густов. Він підкреслив, що обговорюватиметься ситуація з південноосетинської території.

Інший російський сенатор, який побажав залишитися неназваним, в інтерв’ю нашій газеті повідомив, що «планується прийняти низку документів, які дадуть зелену вулицю урядові на використання збройних сил за межами Росії». Крім того, цілком можливо, «буде визначено кількість військ і строки їх перебування за кордоном».

Цікаво, що, за інформацією російської газети «Ведомости», цей порядок денний роботи вищого законодавчого органу РФ визначено в адміністрації президента. Іншими словами, заднім числом російське політичне керівництво намагається надати своїм воєнним діям на території суверенної Грузії легітимність, правову основу.

Безсумнівно, така поспішність російських законодавців визначена тим, що Рада Безпеки ООН зажадала від Росії негайного виведення військ з території Грузії. Більш того, і надзвичайне засідання глав зовнішньополітичних відомств НАТО назвало дії Кремля «непропорційними і невідповідними її ролі миротворця». А в грудні нинішнього року керівництво Північноатлантичного альянсу затвердить порядок поступового приєднання Грузії до НАТО.

Тим часом Президент Росії Дмитро Медведєв вважає: «Адекватні заходи, вжиті нами, базувались на нашому праві на самооборону». Його підтримав глава зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров, котрий заявив, що «можна забути про розмови з приводу територіальної цілісності Грузії».

По суті, Москва вважає Південну Осетію своєю територією. Навіть російські експерти переконані, що почалася фінансова підготовка з приєднання Цхінвалі до Росії. За словами міністра фінансів Олексія Кудріна, більше десяти мільярдів рублів буде спрямовано на відновлення регіону, який постраждав від війни. Міністр російського уряду Андрій Фурсенков заявив, що Осетію включено до російського національного проекту освіти.

Але найбільше вразив Президент Білорусі Олександр Лукашенко. Учора на зустрічі з Дмитром Медведєвим у Москві він заявив, що дякує російському президентові «за мудрість, виявлену під час агресії сусідньої держави. Все було зроблено чудово: спокійно, мудро і красиво»...

Москва.