Територіальну цілісність України можливо гарантувати тільки в рамках системи колективної безпеки, якою сьогодні може бути тільки НАТО, вважає Президент країни Віктор Ющенко.

«Наша мета — одержати міжнародні гарантії цілісності території України, її незалежності, що можливо виключно в рамках колективної безпеки», — цитує прес-служба слова Ющенка під час зустрічі із сенаторами США Джо Ліберманом та Ліндсі Гремом.

Американські гості, крім Києва, також відвідають Варшаву і Тбілісі, де обговорюватимуть відносини з Росією.

Ющенко зазначив, що для України «дуже важлива» підтримка євроатлантичного курсу з боку США. При цьому він сказав, що Україна хоче розвивати стратегічне партнерство і з Євросоюзом, а також з Росією. «Для нас стратегічно важливі відносини зі США, Євросоюзом, Північноатлантичним блоком, Росією», —наголосив Ющенко, відзначивши, що українська сторона хоче відчувати підтримку і довіру в цих ключових напрямах.

Україна сподівається приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО в грудні 2008 року після невдачі на квітневому саміті альянсу, на якому заявку Києва було відхилено. Головним адвокатом України у справі вступу до НАТО є США, тоді як багато країн Європи, наприклад, Франція, Німеччина, Італія, обережно ставляться до таких перспектив. За словами Президента, такий висновок можна зробити після недавніх подій у Грузії.

Тим часом, за повідомленнями інформагентств, офіційний Тбілісі заявляє, що російська армія не тільки не йде, а навпаки, розширює зону своєї дії. За інформацією МВС країни, російські війська перебувають, зокрема, у Поті, Горі та Зугдіді.

Інформація із зони конфлікту надходить суперечлива. Що стосується західної Грузії, то, як повідомляють іноземні інформагентства, там поки що ніякого виведення немає. Щодо Горі та східної Грузії, то є те, що видно з боку, те, що можуть бачити журналісти в тих місцях, де вони знаходяться і куди їх пропускають. Представники горійської адміністрації заявляють, що частина військ, які стоять безпосередньо в Горі, справді виходить.