Війна на Кавказі підтвердила, що так звана миротворчість, якою нібито займалася Росія, — фікція. Таку думку висловив під час «круглого столу» на тему «Конфлікт на Кавказі: чи потрібна Україні нова стратегія безпеки?» голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк (на знімку).

Він вважає, що війну на Кавказі за наслідками можна порівняти з подіями, які сталися 11 вересня 2001 року. Вони довели всьому світові, що ні окремий громадянин, ні навіть така потужна у військовому відношенні держава, як США, не можуть бути захищені від використання сили, агресії, терористичних актів.

За його словами, російська сторона вправно маніпулює такими термінами, як «примус до миру», «гуманітарна катастрофа», «етнічні чистки» і навіть «геноцид». Борис Тарасюк сказав, що фактично події на Кавказі показали дуже небезпечну тенденцію: ці поняття можуть використовуватися для прикриття агресії в різних куточках світу.

Голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції зауважив також, що цей конфлікт висвітлив цинічне ігнорування норм міжнародного права і неповагу до територіальної цілісності та суверенітету держави.

«Україна може долучитися до миротворчих дій на Кавказі. Але для цього потрібна згода країни, на території якої буде проводитися ця операція, і чіткий мандат Ради Безпеки ООН або ОБСЄ», — зазначив Борис Тарасюк.