Так вважають учасники триденного ІХ з’їзду Світового конгресу українців.

Загалом зібрання проходить під гаслом «Україна пам’ятає — світ визнає». Йдеться про вшанування пам’яті тих, хто загинув голодною смертю в 1932—1933 роках. Темі голодомору присвячено цілу низку заходів. А найголовніше, кажуть учасники конгресу, донести світові правдиву інформацію про акт геноциду, щоб нічого подібного не могло повторитися. Адже Україна й надалі залишається у свідомості деяких чужоземних політиків частиною їхньої імперії.

Ще одне питання, яке несподівано увірвалося до порядку денного конгресу, — це російсько-грузинський воєнний конфлікт і його наслідки для України. Як зазначив президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський, хоча в Європи ще є страх перед Росією як постачальницею енергоносіїв, однак після Грузії там уже починають усвідомлювати, що не можна за газ віддавати на поталу цілі держави.

— Світ прозрів і розуміє, з ким має справу, — сказав пан Лозинський. Тож з Україною не відбудеться нічого схожого на те, що сталося з Грузією, переконаний він. Утім, для цього мають докласти багато зусиль і наші співвітчизники, і світ. Зі свого боку, учасники конгресу обіцяють робити все можливе, щоб переконати представників французького та німецького політикуму в тому, щоб Україна якомога скоріше набула членства в НАТО. Лише це, переконаний пан Аскольд, унеможливить посягання на нашу територіальну цілісність.

Йтиметься на зустрічах і про інші найнагальніші проблеми сьогодення. Зокрема, про надання допомоги потерпілим від повені мешканцям Західної України тощо. Як зазначалося напередодні на прес-конференції, найбільше пече закордонним українцям неналежне ставлення з боку держави України до рідної мови. Ані Президент, ані уряд серйозно не поставилися до пропаганди української мови. Молодим людям, вважає Аскольд Лозинський, немає потреби вивчати українську, бо навкруги панує сусідня. І навіть глава держави на зустрічі зі своїм російським колегою у себе вдома чомусь послуговується їхньою мовою. Такого не має бути, наголосив він.

Водночас на зібранні не раз зазначали, що допомога діаспори була б дієвішою, якби цьому сприяв Закон «Про закордонного українця». Наразі він недосконалий. Закордонним українцям мають бути надані ширші права, а поки що обмежуються тим, що для колишніх наших співвітчизників діє лише право приїхати до України за безоплатною візою. Насправді ж вона й так безкоштовна, оскільки з багатьма європейськими країнами Україна має безвізовий режим.

Світовий конгрес українців — одна з наймасовіших громадсько-політичних організацій закордонних українців, яка об’єднує та скеровує діяльність їх численних громадських організацій, зокрема: неполітичні громадські, релігійні, наукові та молодіжні. До його складу входить понад 100 організацій із 31 країни, де проживають близько 20 мільйонів українців. З 2003 року СКУ прийнято до Організації Об’єднаних Націй на правах неурядової організації.